[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Regizorul filmului ”Train de la vie” premiat la Roma

 Ambasadoarea României la Roma a înmânat  regizorului român Radu Mihăileanu premiul ”Vento  d’Europa”

 

elena si mihaileanuNăscut la București în 1958, într-o familie de evrei, regizorul Radu Mihăileanu reușește să fugă în 1980 în Israel. Viața îl duce mai apoi în Franța, la Paris, marele său vis.  Aici studiază cinematografia unde cu multă muncă ajunge ajutor de regizor pe platourile lui Marco Ferreri realizând împreună filmul ”Il banchetto di Platone”. Urmeză colaborări cu televiziunea franceză iar în 1993 scoate filmul ”Trahir”, primul să lung-metraj premiat la mai multe festivaluri de film (Montreal, Istanbul).

Românilor regizorul Radu Mihăileanu este cunoscut în special pentru filmul premiat la Cane, ”Train de la vie”. Zilele acestea el a fost prezent la Roma cu ocazia ediției a  XIX-a a Festivalului ”Ventotene Film Festival” organizat prin grija Ministerului Culturii Italian și a doamnei Loredana Commonara. Cu această ocazie, pe 27 iulie, ambasadorul României în Italia, excelența sa Dana Manuela Constantinescu, vădit emoționată, a înmânat regizorului premiul ”Vento d’Europa”. Decernat pentru prima oară, premiul omagiază activitatea artistică a regizorului român, din care amintim filmele: ”Train de vie”, ”Vai e vivrai” și ”Il concerto”.

Intelectual erudit, vorbitor a cinci limbi, comic, jovial, Radu Mihăileanu a încântat cu prezența sa petoți cei din jur, susținută și de Academia di Romania la Roma.

Foto și  text: Salvatore BRACA și Elena Rodica ROTARU