[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Reînnoirea și preschimbarea permisului de conducere în Italia

Norme generale privind reînnoirea și preschimbarea permiselor de conducere în țările UE.

Nu puteți avea, simultan, mai mult de un singur permis de conducere emis în UE. Acesta este eliberat de autoritățile din țara în care aveți reședința obișnuită.

Dacă vă mutați în altă țară din UE, iar permisul este pierdut, furat, deteriorat sau expirat, trebuie să îl reînnoiți, să îl înlocuiți sau să îl preschimbați în țara în care locuiți de obicei.

Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal, nu sunteți nevoit să vă schimbați permisul de conducere. Puteți utiliza permisul actual, atâta timp cât acesta rămâne valabil.

Dacă doriți, puteți să vă preschimbați permisul din proprie inițiativă, solicitând unul echivalent în noua țară de reședință.

Va trebui să dovediți că sunteți rezident în această țară și că îndepliniți condițiile pentru deținerea unui permis de conducere (de exemplu, împlinirea vârstei minime, o stare de sănătate care vă permite să conduceți etc.).

Înainte de a vă preschimba permisul de conducere, autoritățile din noua țară își vor contacta omologii din țara în care ați avut reședința anterioară pentru a verifica dacă permisul de conducere nu a fost restricționat, suspendat sau retras.

Dacă permisul de conducere v-a fost suspendat, restricționat, retras sau anulat pe teritoriul statului membru care l-a eliberat, nu veți putea solicita reînnoirea sa.

Preschimbarea obligatorie

Când locuiți în străinătate, va trebui să vă preschimbați permisul cu unul local:

 • dacă permisul pe care îl dețineați este deteriorat, l-ați pierdut sau vi s-a furat
 • după 2 ani de reședință, dacă aveți un permis eliberat pe viață (doar dacă această cerință există în țara în care locuiți)
 • în cazul în care comiteți o infracțiune rutieră în țara în care locuiți.

Reînnoirea și preschimbarea permisului de conducere în Italia

În calitate de cetățean al UE cu domiciliul în Italia, pentru a reînnoi un permis de conducere eliberat într-o altă țară a UE, puteți să vă adresați unui Ufficio della Motorizzazione Civile

În Italia, șoferii în vârstă nu sunt obligați să treacă examene teoretice suplimentare pentru a reînnoi permisul de conducere . În schimb, pentru a reînnoi un permis de conducere din categoria A sau B, trebuie să te supui unui examen medical:

 • la fiecare 5 ani între 50 și 70 de ani
 • la fiecare 3 ani între 70 și 80 de ani
 • la fiecare 2 ani, peste 80 de ani.

Înlocuirea unui permis de conducere pierdut

Dacă vă pierdeți permisul de conducere, în termen de 48 de ore trebuie să depuneți o plângere la poliție, care va emite un certificat în așteptarea unui duplicat.

Pentru a înlocui un permis de conducere care a fost pierdut, furat, distrus sau deteriorat, este necesar:

 • completați un formular (model TT 2112)
 • plătiți o taxă administrativă (aproximativ 32 de euro pe contul curent nr. 4028 și 9 euro pe contul curent nr. 9001)
 • atașați 2 fotografii recente tip buletin
 • cartea de identitate sau pașaportul
 • declarația de pierdere prezentată poliției
 • copie după codul fiscal
 • certificat medical.

Trebuie să cereți un permis provizoriu în termen de 45 de zile.

Lasă un răspuns