[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Remedii naturale pentru a scăpa de durerile de cap

Durerea de cap poate apărea la orice vârstă și afectează și persoanele sănătoase. O banală durere de cap cauzată de oboseală sau de raceală poate deveni foarte supărătoare și vă poate strica ziua.

Headache

Cele mai multe dureri de cap nu sunt cauzate de probleme grave de sănătate, ci mai degrabă de stres sau de oboseală. Alteori, însă, lipsa unor nutrienți din organism poate fi principala cauză a acestei probleme.

Durerea de cap sau cefaleea este o durere resimţită la nivelul capului, al meningelui sau al învelişului creierului, ce poate cuprinde nivelul feţei, al gâtului, sau al scalpului. Doar în aparenţă durerea vine din interiorul capului pentru că creierul în sine nu simte nici o durere.

Durerea ascuțită sau săgetătoare arată probleme nervoase. Dacă durerea este pulsatilă, oscilantă, pe o singură parte înseamnă că este determinată de dilatarea şi de constricția anormală a vaselor de sânge.

Durerea surdă sau difuză este determinată de probleme digestive, infecții sau febră, pe când, senzația de presiune indică o supradozare toxică, astenie cronică sau dificultăți emoționale.

Când treceți printr-un astfel de episod nu trebuie să apelați întotdeauna la calmante. Natura ne pune la dispoziție câteva remedii naturale care vă pot îmbunătăți starea și calma durerea.

rosu-dentist-300x140

Pentru a calma durerea puteți dizolva 2 lingurițe de sare în 250 ml de apă fierbinte (60-70°C). În felul acesta obțineți o soluție salină cu o concentrație de 8%. Folosiți-vă de o bucată de tifon pe care să o înmuiați în soluția salină. Aplicați compresa pe frunte, pe gât și în jurul urechilor. Este de preferat să vă întindeți timp de 20 de minute și să lăsați soluția să acționeze. La sfârșit, clatiți-vă cu apă călduță. Puteți utiliza aceași soluție și pentru picioare umflate.

O altă modalitate de a înlătura durerea de cap este să aplicați pe frunte o compresă cu gheață.  Specialiștii au descoperit că efectul gheței este similar cu cel al unei anestezii ușoare. Datorită răcoririi zonei afectate de durere, vasele sangvine se contractă, reducând circulația sângelui în țesutul dureros. În momentul în care gheața este îndepărtată, vasele de sânge se dilată din nou, iar sângele reîncepe să irige zona dureroasă, cu mai multă forță.

Oricât de banal ni se pare, masajul la tâmple poate reduce considerabil durerea. Puneți pe deget câteva picături de ulei volatil de mentă, rozmarin sau lavandă și lăsați capul ușor pe spate. Masați zona tâmplelor prin mișcări circulare și prin ușoare tapotări cu degetele.  După 10 minute de masaj durerea de cap se va reduce considerabil. Acest masaj însă nu este indicat persoanelor care suferă de acnee pentru că stimulează producția de sebum.

Pentru calmarea durerilor de cap, specialiștii mai recomandă rădăcina proaspătă de ghimbir, care este mai eficientă decât pudra sau alte suplimente cu ghimbir. Feliați o bucată mică de ghimbir pe care o puteți fierbe apoi în apă, aproximativ 10 minute. Ceaiul, care are efect antiinflamator și acționează la fel de rapid ca o aspirină, poate fi consumat imediat după fierbere.

Nu confundați o simplă durere de cap cu o migrenă. Migrena est o durere de cap moderat severă, pulsatilă, de obicei pe jumătate de cap(hemicranie), asociată cu simptome de greață, vărsături, sensibilitate la lumină sau mirosuri. Are caracter repetitiv și durează de la 4 la 72 de ore. În acest caz aveți nevoie de un tratament adecvat.

Este bine de știut că unele alimente, chiar și în cantitate mică, pot declanșa dureri de cap. Mecanismele nu sunt bine cunoscute, dar specialiștii consideră că persoanele care suferă de intoleranță sau alergie alimentară se confruntă cu dureri de cap cauzate de consumul unor alimente. Cel mai frecvent sunt acuzate ouăle, ciocolata, vinul alb, brânzeturile cu mucegai.