Cu toții ne confruntăm cu nevoia de albire a dinților. Chiar dacă efectuăm un periaj corect şi folosim şi alte produse pe parcursul zilei, dantura își pierde din strălucire şi are nevoie de o îngrijire mai atentă.
Coroana dintelui este formata din smalț (la suprafață), dentina situata imediat sub smalț și pulpa situata sub dentina. Pulpa conține vase și nervi. Dentina conține mult calciu și are o culoare mata, iar smalțul are o culoare alb transparenta sau chiar albăstruie transparenta. Ce oferă culoarea dintelui este în special dentina. Dacă însă igiena orală nu este făcută corect și smalțul suferă diverse afectări, în mod secundar este afectata și dentina care începe sa se îngălbenească.
Pentru a putea preveni natural sau trata este necesar să înţelegem care este cauza. Câteva dintre cele mai frecvente motive ale îngălbenirii dinților sunt: lipsa igienei riguroase, fumatul, alimentația inadecvată, lipsa nutrienţilor sănătoși și a calciului, coloranții alimentari sau naturali. La aceștia se adaugă şi unele medicamente din familia antibioticelor.
Dacă nu va atrage varietatea de paste de dinți care se laudă cu proprietăţi de albire a dinţilor şi nici tratamentele costisitoare oferite de stomatolog, aveți la dispoziție câteva soluții naturale, care pot contribui la albirea dinților.
Bicarbonatul de sodiu: probabil unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru albirea dinţilor, bicarbonatul de sodiu trebuie utilizat o dată pe săptămână. Puteți folosi bicarbonatul de sodiu zilnic, punând o cantitate mica pe periuța de dinți. Când periați dinții cu bicarbonat de sodiu, renunțați la pasta, pentru a nu expune dinții la o acțiune abraziva excesiva. Apoi clătiți ca de obicei, pâna când apa este limpede. Este ca un gomaj al danturii.
Efectul abraziv al bicarbonatului şi capacitatea de albire a acestuia funcționează bine împreună pentru albirea dinţilor, dar nu lăsa amestecul să te atingă pe piele.
Lămâia: o dată pe săptămână tăiați o felie groasă de lămâie şi frecați periuţa în ea. Apoi spălați-vă dinţii. Repetaţi procedeul timp de cinci minute. Faceţi o pauză alte cinci minute apoi spălaţi-vă cu pasta de dinţi. Dacă acuzaţi dureri, atunci trebuie să consultați medicul stomatolog pentru a verifica dacă nu aveți probleme de sănătate orală. De asemenea, după aplicare, spălaţi-vă foarte bine pentru a înlătura acizii citrici care sunt puternici şi pot atenta la smalţul dinţilor.
Mai există o metodă care se foloseşte de lămâie şi anume clătirea dinţilor cu zeamă de lămâie. Preparați o treime suc de lămâie şi două treimi apă si clătiți gura cu soluția obținuta. Această metodă poate fi folosită zilnic, mai puțin seara.
Oţetul: un amestec eficient este cel din oţet de mere, puţină sare şi jumătate de lingură de praf de copt. Masați dinţii cu o perie înmuiată în pasta obţinută şi apoi clătiţi bine.
Consumul zilnic de fructe: o soluţie naturală şi simplă ale cărei efecte apar însă mai târziu este consumul de fructe cu pulpa tare. Merele şi morcovii au cel mai bun efect: curăţă dinţii, iar acidul conţinut în cantitate moderată poate albi în mod natural dinţii.
Acidul lactic: consumați cât mai multe produse lactate – lapte, brânzeturi, iaurt – acestea combat afecţiunile gingivale şi întăresc smalţul dinţilor aducându-i şi mult mai multă strălucire.