[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Replica unui român la atacurile unui juranlist scârbit de diaspora

 

capsunari-la-munca-in-spania

Frustrații au și ei liderii lor. Unul dintre aceștia, Claudiu Mocan,  se plânge pe net de românii care se întorc de sărbători acasă: ”Unii vin cu portbagajele pline de alimente si genti, incat ai impresia ca sunt din asociatiile de ajutor pentru Uganda.” Mai nou, nu e bine să vii încărcat acasă cu nimic pentru că ”ai impresia” (da impresia e doar a lui) că sunt ajutoare. Frustratul a rămas în anii 90, când  România era invadată de ajutoare. Gerurile sovietice și Crivățul îi dau numai impresii autorului. El vede în ”căpșunari” numai: ”trupe eliberatoare”, ”eliberatori de comunism”, ”revoluționari în slujba binelui”, muncitori afară care ar trebui să plătească taxele și în România … Exaltă de bucurie, se excită chiar,  Claudiu Mocan, autorul minunatelor gânduri când exprimă sintagmele ”căpșunari” și ”spălători de cururi”. Sorin Nedea, un român emigrat de 21 de ani în Italia îi dă o replică mai mult decât decentă.

         “CAPSUNARI” DIN TOATA ITALIA, UNITI-VA!

sorin nedea
Sorin Nedea

Domnule  Claudiu  Mocan,  nu  ma  voi  obosi  sa  critic  articolul dumneavoastra publicat in Ziarul de Cluj:  au facut-o altii  inainte de mine  si  multi  altii  o  vor  face  in  viitorul  apropiat.  Veti  capata vizibilitatea pe care o doriti.  Ca simplu preambul,  desi  nu am cules capsuni  pana  acum,  sunt  si  eu  un  “capsunar”  in  viziunea dumneavoastra: stau in Italia de 21 de ani, am reședința aici, am chiar si cetățenia italiană, am votat la alegerile prezidentiale din România pe 2 si 16 noiembrie 2014. Am stat  printre oameni timp de 18 ore in cele 2  ocazii,  fiind  observator  independent  la  Bologna,  ceea  ce dumneavoastra,  in  mod  sigur, nu  ati  facut.  Precizez  ca  votul  unui capsunar are aceeasi valoare cu al unui intelectual de rasa. Nu e cazul dumneavoastra, evident, nefiind nici unul nici altul. Mai mult, simpatia pe care mi-o provocati cu acest articol este aceeasi pe care am avut-o față de Vadim Tudor sau Miron Cozma cand s-au exprimat cu ton vehement contra românilor din diaspora: latra si ei! Si cainii sunt, prin definitie, simpatici, de aceea propun, daca tot s-a facut campanie in favoarea cainilor fara stapan, sa se faca o campanie in favoarea ziaristilor cu stăpân: au ceva in comun, MĂNÂNCĂ DIN GUNOAIE!

Am trait toti acesti ani in Italia convins ca românii de aici nu sunt capabili sa fie uniti. Aveam motive  reale  sa  cred  acest  lucru.  Am  vazut  si  am  invidiat  comunitatile  de  filipinezi,  de marocani, de albanesi: sunt împreuna la nevoie. AM GRESIT! Românii, in anumite situatii, sunt mai uniti ca oricand. S-a demonstrat pe 2 noiembrie si mai ales pe 16 noiembrie: au iesit in masa la vot si au votat in aceeasi directie, oricare a fost aceea. Nu cred ca actualul presedinteIohannis  a  investit  1  euro  in  campania  electorala  din  diaspora  (diaspora,  termen  care  va deranjeaza  teribil).  A  beneficiat  din  plin  atat  de  voturile  directe,  cat  si  de  cele  indirecte, obtinute prin “santaj sentimental” de românii din strainatate de la rudele lor din România. Rezultatul  s-a vazut,  Iohannis  a  castigat  si  s-a demonstrat  ca  românii  pot  fi  uniti.  BRAVO VOUA, ROMANI DIN DIASPORA! Nu pentru ca ati votat un candidat sau altul, ci pentru ca ati reusit sa fiti uniti pentru o zi, pentru ca v-ati mobilizat, ca ati rabdat la cozi infinite, pentru ca ati inteles ca sunteti importanti.

Desi  intentia  dumneavostra  era  vadit  denigratoare,  ati  subliniat  fara  voie  acest  fapt  real: ROMANII DIN DIASPORA POT FI UNITI. Un român care traieste in strainatate are un mare avantaj: poate face comparatie. Are o experienta dubla. Evident, acest avantaj il plateste dingreu, culegand capsuni asa cum spuneti, lasandu-si copiii in tara la bunici, fiind ponegrit de ceica dumneavoastra. Un roman din strainatate este mai “bogat”-si nu ma refer la bani- decatunul care nu s-a deplasat din tara de bastina.

Daca românii din diaspora s-au unit pentru a vota presedintele Romaniei, desi traiesc in Italia,intrebarea  mea  este:  VOR  IESI  ROMANII  DIN  ITALIA  LA  VOT  PENTRU  A  SUSTINE CANDIDATII ROMANI LA PRIMARIILE LOCALE? VOR REUSI SA SE UNEASCA INCA O DATA,SA-SI CEARA CARTEA DE ALEGATOR IN ITALIA SI SA VOTEZE UN ROMAN DIN ORASULUNDE TRAIESC? Avem deja 7-8 consilieri locali romani in mici orase italienesti, unii sunt la aldoilea mandat, deci se poate. Intre timp se apropie alegerile locale din 2016 in multe oraseimportante din Italia:  Torino,  Bologna  etc.  Nu ascund ca  intentionez sa ma candidez laalegerile locale din Bologna in 2016.  Românii candidati  se pregatesc,  isi fac o campanie electorala fara bani, nu baga de seama zambetele ironice ale italienilor si merg inainte. Nu pot castiga fara sprijinul romanilor care stau aici, deci toti trebuie sa iesim din nou la vot, fara cozi si scandaluri, fara interese ascunse, constienti fiind de importanta acestui gest. Daca s-a votat la prezidentialele românesti cu speranta de a fi mai bine in România, de ce sa nu votam in Italia cu aceeasi speranta pentru noi, romanii care traim aici? Fara a deranja niciun asa-zis ziarist care improasca cu noroi din fotoliul matlasat al redactiei sale din România. Daca acest lucru se va intampla, imaginea României si a românilor de aici va avea mult de castigat. Am incredere ca se va intampla.

Sorin Nedea

sorin.nedea@studiolegalenedea.it

claudiu-mocan
Claudiu Mocan

Articolul lui Claudiu Mocan:

http://www.ziardecluj.ro/cum-inteleg-programatorii-si-capsunarii-romania-lucrului-bine-facut