[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Revelionul „badantelor” 2014

O familie mixtă italo-română a fost gazda unui eveniment de excepţie la Roma: Revelionul „badantelor”

rev11Românii, sau mai precis româncele, şi-au găsit o nouă locaţie pentru petrecerea de sfârşit de an. Chiar dacă Anul Nou a trecut, o categorie aparte destul de numeroasă, cea a „badantelor” (îngrijitoarelor)  nu a reuşit să petreacă la cumpăna dintre ani, ocupată, ca şi chelnerii şi bucătarii, cu munca: îngrijitul celor bolnavi, bătrîni şi fără ajutor.

Dincolo de criză, distracţia rămâne sucul vieţii românilor, oriunde s-ar afla.

rev7După un an plin de muncă şi privări de orice fel, de lipsă de timp liber, de stres şi grijă, menajerele şi îngrijitoarele (cunoscute mai bine ca „badante) s-au întîlnit ieri, 6 ianuarie şi au organizat Revelionul lor. În anii precedenţi mergeau la un eveniment asemănător organizat de magazinul „La Strada”. De data aceasta fetele noastre au ales o locaţie în plin centrul Capitalei Romei, la un club privat din cartierul Parioli gestionat de familia băcăuancei Martia Leureanu şi a italianului Marcelo di Folco. Un ambient cochet într-o zonă shic a oraşului unde fetele s-au simţit mai bine ca oriunde. Treizecişicinci de fete şi puţini bărbaţi s-au distrat cum nu se putea mai bine pe muzică românească dar, ce a fost cel mai mult apreciat, a fost ospitalitatea Mariei, a lui Marcello şi fiicei lor Marina şi a echipei care i-au ajutat la buna desfăşurare.

rev2Momente de destindere cu noul „Pluguşor al badantelor” scris de constănţeanca Maria Bogdan sau poeziile scrise şi recitate de Mioara Cristea, inspirate din viaţa şi munca de zi cu zi  au făcut deliciul participanţilor. Fete şi doamne simple, cochete, venite din toată Roma să petreacă momente de destindere şi voie bună, care au uitat pentru un moment de grijile şi problemele muncii lor. Au urmat şampaniile, deschise atât pentru Revelion cât şi pentru ziua uneia dintre doamne, Valeria Bârlea, care a împlinit ieri anii. Aşa că, atunci când credeam că totul s-a terminat şi trebuie să ne ridicăm şi să ne luăm la revedere, alte feluri de bucate, unul mai apetisant decât altul au început să curgă pe mese şi petrecerea s-a prelungit până târziu, spre bucuria celor prezenţi şi a gazdelor, mulţumite de prima lor reuşită pentru cele care nu aveau unde să se distreze.

rev13Nu au lipsit reprezentanţi ai asociaţiilor şi ai presei locale româneşti, ai singurului canal românesc de televiziune, RomitTV.

Vă redăm mai jos şi „Pluguşorul badantelor” scris de Maria Bogdan cu ocazia unui alt Revelion petrecut de ea la Marino, lângă Roma, tot alături de conaţionalii noştri..

Fete, fraţi şi dragi amici,

Eu nu sunt de pe aici,

Cinsprezece ani „fà”

Eu plecam din ţara mea.

Nu-mi imaginam, măi frate

Cum e viaţa de „badante”.

Credeam c-o să vin la Roma

Ca s-o fac doar pe „signora”,

Un italian să-mi găsesc

Ca să mă căsătoresc.

Un italian chiar „mai ricco”

Poate-aşa io „mi ci fico”.

Dar n-a fost cum am sperat,

Anul vechi s-a terminat

Şi acasă n-am plecat.

Revelionul venea …

Trebuia să fac ceva.

Şi m-am dus pân’ la Marino

Să am marea „piu vicino”

Că mi-e dor de marea mea,

Ce-i departe, la Constanţa.

La Marino ce-am găsit?

Surori, fraţi aici veniţi

Din Moldova, Timişoara,

Din Ardeal şi toată ţara.

La Marino, cin’ nu ştie,

E cealaltă Românie.

Pluguşoru-am colindat

Cu Sorcova am urat,

Muzică, dans, veselie

Numai cum românul ştie.

Am făcut hora-mpreună

Toţi de-un neam şi de o mumă.

Distracţie, oameni buni,

Ca la noi, ca la români!

Distracţie de cinci stele,

Muzică dar şi manele,

Că doar noi suntem români

Chiar de muncim la străini,

Ştim, frate, să ne distrăm,

De rele să mai uităm.

C.M.

rev14 rev 1 rev9 rev8 rev6 rev4 rev3 rev 10 rev5