[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Revelionul ”badantelor”

tort mare

O sărbătoare, inventată la Roma pentru fete și doamne, a reușit să prindă tot mai mult în rândul româncelor care nu au reușit să sărbătorească Anul Nou.

Este vorba despre ”Revelionul Badantelor”, o petrecere de sfârșit de an care, dat fiind faptul că nu poate fi trăită de româncele care lucrează aproape non-stop în familiile italienor, este sărbătorită după Revelion, pe 11 ianuarie. Anul acesta, ziarul ”Emigrantul” alături Asociația Ulpia Traiana Roma și de alți doi colaboratori  inimoși, Maria Bogdan și Elena Rodica Rotaru, au vrut să aducă puțină fericire, destindere și voie bună acelora care se sacrifică zi de zi pe altarul muncii: badantelor.

”Badante” nu este decât un termen readaptat prin uz al cuvântului ”îngrijitoare”. El nu este nici peiorativ, nici la mișto. El repezintă definiția muncii, imaginea  sacrificiului fetelor și femeilor românce  care lucrează în timpul anului din greu, închise, de cele mai multe ori în condiții grele, pe care nici ele nu le destăinuie. L-am adoptat și noi și-l folosim cu mândrie și orgoliou pentru aceste fete care merită.

Evenimentul este la cea de a doua ediție după o idee tot a unei românce, constănțeanca Maria Bogdan.

Duminică, 11 ianuarie, la ora 8 fix, sala Teatrului ”Lo Spazio” din San Giovanni (Roma) și-a deschis ușile pentru Revelionul Badantelor. Dacă anul trecut evenimentul a fost incipient, limitat la doar vreo 30 de persoane, în 2015 înscrierile au depășit orice așteptare, numărul participantelor trecând de  120, sala teatrului nepermițând mai mult de atât. La ora 10 deja primele doamne și-au făcut apariția, elegant îmbrăcate, așa cum se cade într-un astfel de moment.

”De la ora patru sunt trează, ne-a spus Ana Drăganu, una din primele intrate la teatru. Nu mai știam ce să fac să treacă timpul mai repede să ajung”. Ținute închise, alături mereu, non-stop, de părinții și bunicii itaienilor, fetele noastre își sacifică timpul, munca, sănătatea fizică și psihică, în multe cazuri la negru, fără contracte de muncă, umilite și înjosite în mod meschin, cu superioritate și aroganță prostească de cei care se cred stăpâni și pe sufetele lor.

 

cantareti2
Săvel Huzum din Galați și Barbu Georgescu

Sala a fost luată cu asalt și, în mai puțin de o oră, s-a umplut. Acordurile muzicii lui Săvel Huzum au ridicat fetele la dans încă din primle clipe. Au cântat Victoria Drăgănescu, Frații Creț, Barbu Georgescu, Sandu Neacșu muzică din toate zonele țării, populară și ușoară. Perinița, Brașoveanca, sârbele și horele, valsurile sau tangourile au făcut fetele să uite pentru câteva momente de toate problemele cotidiene.  Nu au lipsit momente de dans orinetal cu Irina Bibirig, care a încântat publicul cu unduiri ademenitoare pe muzică specifică, cele ale  ”Plugușorului badantelor” și ”Plugușorului Emigrantul” cu care un grup de fete și băieți au venit să-i ureze pe cei din sală, sorcovitul, cu o urare scrisă de Elvira Colțea 

SANDU

Dincolo de muzica la care puține au rezistat să stea pe margine, tombola și concursurile ”Cea mai bună dansatoare”, ”Cea mai elegantă doamnă” și ”Cea mai simpatică badantă” au adus bucuria multor premii. Partenerii acestui eveniment, firma de transporturi Saiz Tour, magazinele românești ”Sapori del Est” ale lui Gabriel Mocanu și cofetăria ”Sapori di casa” și salonul de coafură  Marilena Băcanu au distribuit premii din cele mai apetisante. La tombolă, premiul I a fost câștigat de Cornelia Croitoru iar cei de la Saiz Tour au oferit un voiaj în România gratuit. Locul al doilea a fost câștigat de Cristina Lupu, premiul constând într-o înfrumusețare la salonul de coafură al Marilenei Băcanu; premiul al III-lea a fost câștigat de un italian prezent la eveniment, acesta primind un gustos tort oferit de cofetăria focșăneanului Sorin Grama, ”Sapori di casa”.

10934277_775144282560337_896795178_n
Cea mai bună dansatoare, Ana Drăganu foto: (c)Marius Lupu

Cea mai bună dansatoare, și nu unica, a fost recunoscută ca fiind doamna Ana Drăganu care a primit o diplomă din partea ziarului Emigrantul și un coș plin cu bunătăți de la magazinul românesc ”Sapori dell-Est”. A fost acordat și un loc doi pentru cea mai bună dansatoare doamnei Ana Anahei.

Cea mai elegantă ”badantă” a fost desemnată doamna Nicoleta Vlădescu, răsplătită de Elena Rodica Rotaru cu o frumoasă rochie și un buchet de flori iar cea mai simpatică doamnă a fost desemnată Mica Băețanu, premiată tot de Elena cu o rochie, un calendar și flori. Evenimentul a coincis și cu ziua de naștere a Mariei Bogdan care a primit flori, calendare și cadouri. Dealtfel, toate florile evenimentului au fost oferite de Elena Rodica Rotaru, una dintre organizatoare și cea care, alături de colaboratorii săi, au pregătit delicioasele mâncăruri: salata boeuf, friptura și sarmalele.

PERINITA2
Perinița, așa cum se joacă la noi foto: (c)Marius Lupu

Șase dintre fete s-au bucurat și de coafuri făcute loco de Marilena Băcanu cu care au făcut paradă pe scenă, stârnind aplauzele fetelor prezente.

Au fost prezenți reprezentanți ai presei românești din Italia, Emanuele Latagliata și avocatul Giacarlo Germani de la Actualitatea Magazin, Elena Postelnicu, corespondenta Radio România în Italia precum și Laviniu Enii, secretar 1 al Ambasadei României la Roma care a adresat câteva cuvinte participanților.

Un Revelion scurt, de doar câteva ore, dar care a reușit, prin grija organizatorilor, a sponsorilor și colaboratorilor, să facă pe toate fetele prezente să se simtă fericite, să uite de grijile de zi cu zi, să danseze și să socializeze, să-și aducă aminte că există și lucruri frumoase pentru reprezentantele sexului frumos.

Mulțumim pe această cale lui Sandu Neacșu și Asociației ”Ulpia Traiana Romana”, Rodicăi Elena Rotaru și colaboratorilor săi, Mariei Bogdan, colaboratorilor ziarului nostru Elvira Colțea, Rodica Ciobotaru, lui Mitică Sârbu și Eugeniei Bănică pentru efortul depus la realizarea acestui eveniment.

text: Cristi Merchea

foto: (c)Marius Lupu, Edera Bărboi

italian castigator
Un italia (foto dreapta) câștigător al tombolei foto: (c)Marius Lupu
maria 1
Maria Bogdan, sărbătorită și pentru ziua de naștere foto: (c)Marius Lupu
tort grup
Tortul, pe cât de frumos, pe atât de gustos foto: (c)Marius Lupu
IRINA
Două amice de suflet: Maria Bogdan și Irina Bibirig foto: (c)Marius Lupu

foto: (c)Marius Lupu

 

sala
Joc și voie bună foto: (c)Marius Lupu
FETE 2
foto: (c)Marius Lupu
10917601_775142639227168_2127057062_n
foto: (c) Edera Bărboi

rev sala rev turan emigrantul rodica ciobotaru sala turan