[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Revoluția în Diaspora

acad 10

Am votat pentru schimbare și pentru a ne întoarce acasă”.

Aceasta au declarat toți românii veniți să voteze în Roma

Zeci de mii de români au ieșit astăzi la vot în străinătate. Toți acești români, plecați de acasă dintr-o multitudine de motive, aproape niciodată de bine, au ieșit să-și exercite dreptul fundamental garantat prin constituție: votul.

Mai mult ca niciodată, aceast lucru s-a întâmplat departe de casă, acolo unde oamenii au venit cu speranța de a face ceea ce la ei în țară nu au reușit dar și cu un  alt mare motiv: acela de a se reîntoarce. Iar lucrul acesta nu se poate realiza decât printr-o schimbare. O schimbare a politicii dezastroase de care România a avut parte în ultii 24 de ani post-revoluționari și de pe urma căreia au avut de suferit milioane și milioane de oameni.

Se pare că de data aceastaRevoluția începe în afara țării.

amb 5
Români în fața secției de votare de la Consulatul României la Roma

Filmul zilei la Roma și centrul Italiei

Încă de la orele 6 dimineața, alegătorii români au început să se prezinte la secțiile de vot din Roma, Ostia, Palestrina, Bologna, Ladispoli, Frosinone.

ambasad multime

Secția 88 Consulatul României din Roma

La Consulatul României din via Serafico, la ora 9 coada avea deja aproape 450-500 de persoane. Aceasta a evoluat pe întrg parcursul zilei până la aproape 1500-1600 de oameni care au sosit din diferite colțuri ale regiunii Lazio sau din Capitală.

Cam așa arăta coada la ora 11 la consulat:

https://www.youtube.com/watch?v=FJgdP97i3bc&feature=youtu.be

Oamenii au stat liniștiți dar fluența mare a făcut ca strada să fie închisă traficului de poliție. 7 cabine cu 7 ștampile au funcționat la foc continuu iar pe la ora 11,30 a mai sosit o persoană în comisie. În jurul orelor 16 a început să plouă atât la Roma cât și la Palestrina și Tivoli. Foarte puțini au fost cei care au renunțat. Atunci au început să apară anumite disensiuni care au degenerat și au făcut ca forțele de ordine să intervină. A început busculada, oamenii au început să forțeze intrarea nemulțumiți de timpul mare de așteptare. S-au scandat lozinci, s-a cântat imnul, s-a strigat ”Vrem să votăm!”. Au fost aduse câteva mașini de intervenție cu carabinieri în ținută de asediu care au calmat spiritele, una dintre femeile prezente în la intrarea din secție primind și câteva lovituri de baston. Secția a fost închisă pentru 30 de minute după care votul s-a reluat normal.  Timpii de așteptare au fost aici mult mai lungi, unii așteptând de la 8 dimineața până la 14 după-amiaza pentrua vota.

ambasad politie
În jurul orei 16 cei aflați la vot și-au luat și câteva bastoane de la polițiști
ambasad umb
Cei mai mulți au fost deciși să rămână

ambasad pancarta ambasad umbrele 2

amb 2

Urmăriți imagini de la Consulat: https://www.youtube.com/watch?v=c2YE8uGZ29A&feature=youtu.be

Un grup multicolor, cu români îmbrăcați în costume populare și tricoloruri și-a făcut apariția în jurul orei 11. Pe lângă elemente tradiționale, un banner cu mesajul ”Ridică-te! Ridicăte, Gheorghe, Ioane!” era îndemul lor la deșteptare din starea de letargie a țării. Printre ei, o fată venită tocmai din Calabria, după 7 ore de mers cu trenul. Nu a reușit să voteze până la începerea incidentelor de la ora 16, așa că a plecat și s-a reîntors pe la 19 când a mai făcut odată coada pentru a reuși să voteze înainte de închidere. La secția de la Consulat, ultimul votant a intrat cu 15 minute înainte de ora 21, în timp ce la cele două secții de la Academie votarea s-a terminat cu cca 30 de minute mai devreme.

Cu toate că ultimul care a intrat a fost cu un sfert de oră înainte de 21, nu toți au reușit să voteze. O mică parte a plecat odată cu venirea ploii iar o alta la începerea incidentelor.

acad 9
La secția 90 de la Academia Română

Academia Română, secțiile 89 și 90

La cele două secții de la Academia Română, 89 și 90 s-au format două rânduri pe câte 4-5 persoane care au umplut piața Jose di Sant Martin și trotuarul străzii delle Belle Arti. Aici treaba a mers destul de bine, cca 200 de oameni reușind să voteze la fiecare oră pe fiecare secție. Printre cei veniți să voteze, discret, ca oricare alt român și fără să profite de funcția sa, ambasadorul României la Sfântul Scaun, ES Bogdan Tătaru-Cazaban a așteptat liniștit alături de toți ceilalți. Seara, societatea comercială românească Milcov, cunoscută mai precis prin supermarketul ”La Strada”, a distribuit o mie de sanwich-iuri și sute de sticle cu apă și suc oamenilor care stăteau la rând în ploaie. S-a stat în medie 2-4 ore la coadă.

Fiecare secție de votare a avut două rânduri, la unul dintre acestea având prioritate femeile însărcinate și cele cu copii mici sau oamenii cu dizabilități. La Palestrina primăria a asigurat și toalete mobile.

acad 14
La secția 89 de la Academia Română
acad 8
Ploaia era pe drum

acad 15 acad 13 acad 6 Frosinone

Frosinone este secția din regiunea Lazio unde s-a înregistrat cea mai mică prezență, aici venind însă persoane și din regiunea Abruzzo sau din localitățile Latina, Sezze unde, deși comunitatea românească este masivă, nu s-au organizat secții de votare. Față de primul scrutin, și aici prezența a fost de 4 ori mai mare. Totul a decurs în ordine.

ambasad insigne
O româncă a distribuit insigne cu sigla ”noi suntem români”

Tivoli

Oraș la cca 30 de km de Roma, Tivoli a avut o puternică afluență la vot. Cozile au fost în permanență încă de dimineață și au avut câte 500-600 de persoane care au așteptat. Oamenii au protestat pentru ritmul lent al desfășurării votului cât și pentru unele nereguli privitoare la numerotarea și înregistrarea votanților. S-a scandat ”Vrem să votăm” și ”Ponta nu uita, România nu-i a ta”. Mulți oameni au renunțat sau nu au reușit să voteze.

amasad calabria
După 7 ore de mer cu trenul din Calabria, Elena Loredana Țoc a reușit să voteze
amb vot
Ultimii votanți la consulatul din Roma

amb1 ambas copil

ambasad copil
Și copiii au dat o mână de ajutor la completarea declarațiilor
ambasad tric
Tricolorul, mândria românilor

Ladispoli

La secția de votare de pe malul mării afluența a fost la fel peste așteptări. Români veniți din zone unde nu a existat posibiliatea au venit încă de dimineață. Nu s-au înregistrat incidente.

Palestrina

Secția care a avut doar 400 de oameni la primul scrutin a fost luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineții. Sute de români au venit să voteze de la zeci și zeci de kilometri, de la Roma chiar. Nu s-au înregistrat incidente.

În toate secțiile de votare au existat formulare de declarații în alb tipărite pe care oamenii le-au completat înainte. Mulți au venit cu ele deja completate de acasă.

palestrina 2
Dacă în primul tur au votat 400, astăzi numărul a fost de 6 ori mai mare

palestrina1 palestrina

La ieșirea din secții am luat peste 100 de intereviuri. Nu a exitat intervievat care să nu declare același lucru: ”am votat pentru schimbare și pentru a ne întoarce acasă”.

 

Iată rezultatele până la ora 21

 

Padova 4186

Torino 3647

Bologna 3500

Roma 2900

Academia Română din Roma 5700

Ladispoli 3163

Ostia 2474

Tivoli 2500

Palestrina 2500