[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Rezidența în Italia. Cum se procedează

Cetățenii care provin din spațiul Uniunii Europene  pot cere rezidență în Italia, asta dacă decid să rămână mai mult de 3 luni pe teritoriul acestei țări.

Respectivii vor trebui să obțină o carte de identitate italiană, care însă nu este valabilă pentru expatriere și cartea de ședere (permesso di soggiorno), document util în relația cu băncile și cu serviciile sanitare. Ulterior trebuie să completeze o declarație de rezidență și să o predea Biroului anagrafic din cadrul Primăriei, împreună cu declarația pentru taxa de deșeuri și servicii.

Dacă se efectuează transferul dintr-o localitate în alta trebuie să depuneți cererea în termen de 20 de zile de când începeți să domiciliați la noua reședință. În altă ordine de idei, dacă se mută întregul nucleu familiar, sau mai multe persoane din aceeași familie, toți membrii majori trebuie să semneze declarația.

Toată documentația trebuie depusă la Primărie prin una din modalitățile existente; la Ufficio Anagrafe, trimisă prin poștă, ori în format digital. Dacă nu sunteți sigur de suprafața locuinței, trebuie anexată o copie a planului de construcție. Acest document se poate obține tot de la Primărie. Atenție însă! Dacă omiteți să redactați declarația TARI, puteți primi o amendă de 100% din valoarea taxei.