[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Rinita alergică – Cum o tratăm fără medicamente

       Rinita alergică, una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni, mai ales la copii, se tratează nu doar cu medicamente.

 

      Există o serie de remedii fitoterapeutice la îndemână, din buruieni aparent banale, cu puternice efecte benefice în tratarea acestei afecţiuni.

 „Rinita alergică poate fi sezonieră, când apare în aceeaşi perioadă, în fiecare an, în special în timpul primăverii şi al verii, când înfloresc plantele ce produc reacţii alergice, iar cel mai adesea este provocată de: polen, graminee (ierburile, fanul, gazonul) şi mucegaiuri. Poate fi însă şi rinită alergică perenă, care durează pe toată perioada anului. Această formă este deseori asociată cu astmul bronşic şi are o simtomatologie mai uşoară faţă de  cea sezonieră”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

      CAUZE

      Cele mai frecvente cauze ale rinitelor alergice perene sunt: praful, acarienii, mucegaiurile, gândacii.

      TRATAMENT CU PLANTE  

      Muşeţelul este recomandat în această afecţiune pentru că uşurează respiraţia datorită proprietăţilor antiinflamatoare. „Îl putem folosi sub formă de infuzie din flori de muşeţel preparată din două linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită. Recomandate sunt câte două-trei căni pe zi. De asemenea, inhalaţiile sau băile de abur cu decoct de muşeţel desfundă nasul şi uşurează respiraţia”, mai spune specialistul.

 

       Urzica este şi ea de mare ajutor pentru că fluidizează secreţiile şi combate spasmele de la nivelul aparatului respirator care apar la contactul cu alergenii. „O putem folosi sub formă de infuzie de urzică. Se administrează câte trei căni de infuzie pe zi, în cure de câte o luna, primăvara şi toamna. Este cunoscut faptul că frunzele de urzică fluidizează secreţiile bronşice”, precizează Elena Badea.

       Trei-fraţi-­pătaţi. Planta combate senzaţia de sufocare, de mâncărime a nasului şi a pielii sau strănutul. „Infuzia din Trei-fraţi-­pătaţi se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă. Se beau câte trei căni de infuzie pe zi timp de cel puţin 6 săptămâni”, recomandă specialistul în fitoterapie.

      Cimbrişorul este util în această afecţiune, deoarece are efect calmant şi o puternică acţiune expectorantă. „Infuzia de cimbrişor se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml apă fiartă şi se beau trei căni pe zi”. 

       Ţelina ajută şi ea la calmarea crizelor de rinită alergică. „Se administrează sub formă de decoct de ţelină (30 grame de plantă la 12 l de apă), câte trei căni pe zi”, precizează specialistul.

       Coada soricelui ponderează acţiunea histaminei. O utilizăm sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură de flori, la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se administrează câte două căni pe zi.

     Socul este recunoscut, în schimb, ca un bun expectorant. „Se prepară sub formă de infuzie din două linguriţe de flori, la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau până la patru căni pe zi”, explică specialistul.

       Menta, în schimb, calmează iritaţiile şi descongestionează căile respiratorii. „Se administrează sub formă de infuzie: două linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10 minute. Se beau câte două-trei căni pe zi. Pentru inhalaţii este foarte util uleiul esenţial de mentă”, mai spune specialistul în fitoterapie, care recomandă consultatea unui medic înainte de a  începe o cură fitoterapeutică.

Citeste mai mult: adev.ro/pbcci9

Lasă un răspuns