[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Roma. Av. Germani: „eu și Leontina reprezentăm forța familiilor mixte româno–italiene”

Pe lista de candidați la alegerile regionale din 4 martie din Italia sunt și doi reprezentanți ai comunității românești din Peninsulă. Italienii, dar și românii cu dublă cetățenie sunt chemaţi la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare și regionale.

Românca Leontina Ionescu din Roma, Lazio, va candida alături de avocatul Giancarlo Germani. Cei doi reprezentanţi vor face echipă pe Lista civică Zingaretti Presidente.

Am stat de vorbă cu avocatul Giancarlo Germani.

      rep. De ce ați luat această inițiativă?

      Zingaretti m-a căutat și mi-a propus. Au alcătuit lista civică și cu persoane din societatea civilă, avocați, profesori universitari, infirmieri… Au văzut cât de activ sunt în comunitatea română, unde sunt mulți români care au cetățenie italiană și s-au gândit să candidez.

      rep. Cum de ați făcut echipă cu Leontina Ionescu?

Leontina Ionescu

      Pentru că legea italiană permite ca doi candidaţi – un bărbat şi o femeie –  să se prezinte împreună în faţa electoratului, pentru a respecta principiul egalității. Ei mi-au cerut dacă pot indica și o femeie, și m-am gândit la Leontina Ionescu că ar fi persoana potrivită. Are cetățenie italiană, este cunoscută în comunitatea românească, de mulți ani lucrează ca traducător la Tribunalul din Tivoli, a fost prima româncă consilier municipal în Marcellina și este căsătorită cu un italian. Am gândit că putem da comunității românești, dar și celorlalte comunități străine, două puncte de referință. Pentru că atunci când se vorbește de integrare, noi știm bine, pentru că integrarea am făcut-o la noi acasă. Eu și Leontina reprezentăm forța familiilor mixte româno – italiene. Soția mea este româncă, fiul meu are dublă cetățenie.

Noi am încercat să ne organizăm în interiorul comunității și să-i facem pe oameni să înțeleagă că trebuie să facă așa cum fac alte comunități, să aibă un interes comun.

      De exemplu: badantele filipineze câștigă dublu față de românce, nu pentru că sunt mai frumoase, ci pentru că sunt mai organizate. Nici una nu coboară sub o anumită sumă. Așa au ținut salariile ridicate. Badantele românce nu se organizează, fiecare face cum vrea. Fiecare se gândește la fii, la nepoți și coboară, coboară prețul și la sfârșit câștigă la jumătate. În politică se întâmplă la fel. Se poate avea o mare forță, demnitate, locuri de muncă, se pot avea multe, dar dacă nu se organizează, nu se poate face nimic.

      rep. Ce așteptări aveți de la comunitatea românească din Lazio, care, după cum știm, nu participă politic, adică la vot?

        Sincer, nu mă aștept la mult, dar cine are cetățenie dublă este interesat și, oricum, noi ne adresăm tuturor cetățenilor. În comunitatea românească există multă dușmănie, interese. Interese chiar de la București. Le este frică, prin urmare, că cineva îi poate organiza. Eu cred că a avea reprezentanți este foarte util. Eu și Leontina încercăm să arătăm că românii există. În Italia, cine nu participă, nu se organizează, nu se implică, nu există. Lucrurile se fac împreună, chiar dacă nu sunt de acord, dacă au păreri diferite. Aici nu e că cineva votează pe cine îi este simpatic; votează ceea ce îi poate asigura reprezentarea. Românii au nevoie, mai ales muncitorii, badantele, să aibă persoane de referință. Muncitorii români sunt exploatați pentru că nu au cine să-i reprezinte, nu au nimic.

      rep. Ce proiecte aveți?

      Înfiinţarea unui birou de consiliere juridică gratuită pentru cei care au dobândit de curând cetăţenia italiană sau cei care vor să o obţină. Un avocat la dispoziția „noilor familii” pentru chestiuni legale. Birocraţia e grea pentru noi, italienii, pentru străini e și mai grea!

Badanta de bloc. Asta înseamnă că portarul blocului va fi înlocuit de „badantă”. Italienii îmbătrânesc, iar ideea ar face bine tuturor, atât familiilor, cât și badantelor. Ar fi mai puțin închise și ar putea avea un rol social diferit dacă însoțesc 3-4 persoane la cumpărături. Ar câștiga mai mult. Cu 100 de euro nu plătești o badantă, însă 20 de familii înseamnă 2000 de euro pe lună.

Am 58 de ani. Nu vreau să mă îmbogățesc, nu o fac pentru mine, o fac pentru fiul meu, pentru că și el este român. Să arătam că suntem o comunitate. Cine are cetățenie, să voteze! Puteam să numesc o italiancă, dar am numit o româncă pentru a arăta că facem o echipă.

 

a consemnat:

Luminița Mirela NEGOIȚĂ

Lasă un răspuns