[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Roma – Consulat nou, probleme noi

Consulatul din Roma a fost, până în 2015, o problemă serioasă pentru românii din Italia care aveau nevoie de serviciile sale dar și pentru imaginea țării noastre pe teritoriul altui stat.

După ce acesta funcționase  într-un garaj din via del Serafico, 69, în cartierul EUR al Romei, cu scandaluri, cozi, reclamații din partea vecinilor dar și condiții de muncă inumane pentru personalul diplomatic, pe 24 iunie 2015 se inaugura noul sediu al consulatului din via Libano, 40. O locație modernă, nu departe de cea veche, dar cu un acces mai facil, cu un sistem de programare  modern și mai util, cu parcare și mult mai multe ghișee și o investiție de circa 170.000 de euro în renovarea și adaptarea structurii pentru necesitățile consulatului.

consulat-roma1

Câteva lucruri au scăpat celor de la MAE și arhitectului angajat pentru restructurarea acestui loc unde zilnic apelează la servicii de la 100 la 400 de persoane, în funcție de perioadă. E vorba despre accesul facil al persoanelor cu dizabilități, ale mamelor cu copii mici sau cărucioare, al locurilor pentru mamele care alăptează copiii… În plus, toamna și iarna sunt anotimpuri unde la Roma ploău, și plouă destul de mult, în locul ninsorii. Iar cei care trebuie să aștepte afară nu au spații unde să se adăpostească, singurele apărători fiind dinntr-o plasă verde folosită de obicei ca umbrar dar nu și pentru apă.

cons-4cons-11

cons22Zilele trecute am primit câteva fotografii și informații de la românii care au avut nevoie de servicii aici, nemulțumiți de greutățile accesului și de inexistența facilităților care în spații publice sunt necesare și obligatorii: rampă de acces pentru persoane cu handicap sau femeile cu cărucioare, spații externe acoperite pentru zilele ploioase

Există însă o cameră unde mamele pot schimba și toaleta copii, fără a fi însă semlaizată corespunzător, din cele spuse de semnatarii scrisorilor.

cons-8 cons-6Chiar dacă fotografiile nu sunt de cea mai bună calitate, ele dau imaginea unei realități de care profesioniștii nu au ținut seama la reabilitarea acestui spațiu și a unor necesități care nu suferă amânare. Mai ales că săptămânal mii de români calcă pragul consulatului și mulți dintre ei suferă din cauza acestor lipsuri iar anotimpul ploios a început.

Cristi Merchea