[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Roma – din 93.000 de români, doar 1419 vor să participe la alegerile europene

(ROMA, 24 noiembrie 2019)

Apel către asociaţiile decetăţeni comunitari pentru încurajarea participării la alegerile europene. La Roma, din 93.000 de români, doar 1419 sunt înscrişi pe liste

Mesajul AmbasadoruluiRomâniei: “Determinarea românilor din Italia să participe la viaţa politică şi administrativă a societăţii italiene ar trebui să devină o componentă esenţialăa integrării comunităţii”

Vineri, 23 noiembrie 2019, Asociaţia Europaeus a lansat la Roma campania de informare #IOVOTOUE şi #EUVOTER privind dreptul de vot la Alegerile Europene 2019 al cetăţenilor UE care trăiesc în Italia. Din partea Ambasadei României la Roma, a fost prezent la eveniment domnul George Miloşan, ministru consilier, care a purtat un mesaj oaspeţilor asociaţiei Europaeus din partea Excelenţei Sale, domnul Ambasador George Bologan.

Lansarea campaniei a avut loc la centrul WeGil (Trastevere), în cadrulunui eveniment de anvergură  intitulat “Vino să ne cunoşti”, organizat de CESV (Centrul de Servicii pentru Voluntariat din regiunea Lazio.

Voluntarii Asociaţiei au  distribuit un ghid în limba română și italiană (poloneză /italiană, engleză/italiană), editat în cadrul campanieiParticipation Matters, cu privire la dreptul de vot, precum şi pliante cu informațiiprivind  modalităţile de înregistrare pelistele electorale și termenul-limită pentru înscrieri. 

Reamintim că cetăţenii europeni care locuiesc în alte ţări UE au dreptulsă voteze la alegerile europarlamentare. Ei pot opta între a vota pentru uneuroparlamentar din propria ţară SAU pentru un europarlamentar din ţara undeare reşedinţa. Dacă aleg să îşi exercite dreptul de vot pentru alegerileeuroparlamentare italiene, trebuie să se înscrie pe listele electoralesuplimentare, la Primăria oraşului unde locuiesc, până la data de 26 februarie2019.

La Roma, din  peste 93.000 deromâni cu reşedinţă, doar 1419 sunt înscrişi pe listele electorale pentru alegerile europene.  Pentru a vota încapitala Italiei, de exemplu,  cetăţenii europeni peste 18 ani trebuie să prezinte la Primărie  (prin poştă, via email, sau direct la ghişeurileURP de sector) un formular care se va putea descărca şi online, însoţit de ofotocopie a documentului de identitate. 

De asemenea, Asociaţia face un apel către organizaţiile europene decetăţeni comunitari pentru a participa la campania de informare şi sensibilizarecu privire la dreptul de vot, prin distribuirea de materiale informative încomunităţile interesate. Una din primele organizaţii care au aderat caparteneri este Centrul Europe Direct Botoşani, care va pune la dispoziţiemateriale informative cu privire la dreptul de vot, având ca target în specialromânii din Italia care provin din judeţele Botoşani şi Suceava. 

 

Donaţiede manuale în limba română

În cadrul aceluiaşi eveniment, la standulAsociației Europaeus, au fost donate familiilor cu copii care frecventează școlileprimare peste 30 de manuale gratuite de limba română (clasa I-IV, cu CD-uri),oferite de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Corul QUINTAUMENTATA

În cadrul spectacolului care a încheiat evenimentul de vineri, a avutloc şi un moment muzical, foarte apreciat de public. Este vorba de un recitalsusţinut de corul multietnic Quintaumentata condus de maestrul Attilio di Sanza,având-o ca solistă pe tânăra solistă româncă Roxana Ene. Una din cele maiaplaudate piese a fost “Săracă inima mea” – în limba română. 

MesajulE.S. domnul Ambasador George Bologan

Redăm un fragment din mesajul trimis asociaţieinoastre de către Ambasadorul României în Italia: “Integrarea comunităţilor deromâni în societatea italienă este un proces aflat în plină evoluţie, chiardacă este vizibilă doar o pare a componentelor sale şi depinde – ca mod dedesfăşurare – de vechimea comunităţilor, nivelul de cultură, standarduleconomic al acestora, presiunea social – culturală şi politică a mediuluiitalian etc. Indiferent de opinia sau voinţa românilor, a membrilor societăţiiitaliene sau a autorităţilor, fie române sau italiene, integrarea nu poate fioprită sau blocată, ci doar influenţată. (…)

Pornind de la această realitate, determinarea românilor din Italia săparticipe la viaţa politică şi administrativă a societăţii italiene ar trebuisă devină o componentă esenţială a integrării comunităţii şi pentru iniţiativadumneavoastră nu pot decât să vă felicit. 

Această participare, atingând parametrii civici ai societăţii deprimire, va asigura o serie de valenţa parteneriale benefice integrării. Înplus, va avea efecte pozitive asupra relaţiilor intercomunitare actuale şiviitoare. Totodată, ca urmare a unor reaşezări disciplinare, va influenţapozitiv participarea românilor la viaţa politică din ţara lor de origine, darcu un bagaj politico – electoral occidental.(…)

Faptul că asociaţia dumneavoastră se ocupă de mai bine de 5 ani deinformarea românilor cu privire la drepturile lor, în principal la dreptul de avota în ţara de adoţie, mă bucură şi în acelaşi timp îmi întăreşte convingereacă nu peste multă vreme vom avea reprezentanţii noştri în structurile politice,locale şi centrale din Peninsulă la nivelul pe care îl merităm.”

Comunicat de presă al Asociației Europeus

 

Lasă un răspuns