[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Roma – Domus Romana, pentru 10 zile DOMUS ROMENA

 

În centrul capitalei Italiei, la galeria de artă a hotelului Domus Romana, via Quattro Fontane, 112, a avut loc joi seara, 28 septembrie, deschiderea expoziției de pictură „Change art”. O expoziție care a umplut sala de curioși, de iubitori ai picturii și ai artei, transformând-o într-o adevărată Domus romena.

Un mod de a spune însă pentru că cei prezenți, deși majoritar români, au reunit, de la expozanți la oaspeți, români, italieni, ucrainieni, moldoveni și ruși.

O expresie a multiculturalității, a „integrării curate”, așa cum a numit-o în alocuțiunea sa consilierul comunal de la Primul Municipiu, Maurizio Esposito, „o resursă și un beneficiu pentru fiecare din noi”. Prezenți în sală și Răzvan Galoș, din partea Ambasadei României la Roma și Valerio Foschino, CAD.

Două asociații, „Il mondo Blu” și „Asociația Părinților Români din Italia” sunt sufletul acestei inițiative care va dura 10 zile și va avea, pe lângă expoziția de pictură, recitaluri de muzică la pian și lansări de carte.

Dealtfel și aseară lucrurile au stat astfel: anfitrionul Mihaela Mitruț a prezentat, rând pe rând, pe cei 5 artiști care au umplut galeria cu lucrările lor și care, la rându-le, au spus câteva cuvinte despre ei și arta lor: Daniela Strună, Ernestina Zavarella, Ana Maria Campus, Alessandro Iacobucci, Inna Evtushenko și Hareta Zelinschi. Întreaga manifestare presărată însă cu momente muzicale deosebite din Shopin și Arthur Rubinstein, în interpretarea virtuoșilor pianiști Diego Raita și Marina Ciobotaru.

Criticul de artă Giorgio Palumbi, un prieten al comunității artistice românești și nelipsit de la evenimentele acesteia, a adresat cuvinte dintre cele mai elogiase artiștilor, izvorâte din suflet pentru sufletle ceor prezenți: „Dacă este ceva ce nu recităm este adevărul dinăuntrul nostru. Este adevărul acela pe care nu-l povestim niciodată nimănui. Artistul este însă un norocos pentru că este singurul care, într-o zi, primind acel cadou divin, poate povesti adevărul prin intermediul operelor sale, al notelor sale, al materiei”, lucru confirmat de pictorița Ana Maria Campus care a mărturisit că „sufletul este cel care, într-un moment delicat al vieții, a fost cel care a indus-o la creație.”

Un prim moment al unui eveniment ce va dura 10 zile, creat cu pasiune, cu muncă, de inimoșii săi realizatori și care demonstrează încă odată că românii emigrați la Roma pot face lucruri frumoase, cu gust, pentru oameni aleși, într-o armonie și sintonie cu alte popoare emigrate aici.

Bineînțeles, lucrurile nu ar fi avut finalitate fără sprijinul supermarketului românesc La Strada și al companiei Oriflame care sunt deseori prezenți și sprijină cu produsele lor aceste inițiative.

C. M.