Vechiul râu al Romei, Tibru (Tevere it.) este cel în jurul căruia s-a construit de-a lungul timpului un sat, un oraș și, mai apoi, un imperiu. Civiliațiile care au evoluat sau au trecut pe aici au lăsat urme care, din când în când, mai ies la iveală accidental sau în urma cercetărilor specialiștilor, potrivit republica.it
Arheologii italieni au reușit să descopere, – după ce, anumite obiecte au fost descoperite din întâmplare de tehnicienii ACEA (societatea de energie electrică) nu departe de istoricul Ponte Milvio (Podul Milvio), lângă pista de biciclete, exact pe malul fluviului, un nou sit arheologic. Nu au reușit însă să afle despre ce este vorba.
Este vorba despre o locuință cu patru ambiente, plus o supravață sepulcrală unde au ieșit la iveală amfore și schelete umane. O construcție începută în etatea imperială (sec. I-II e.n.) și reamenajată în secolul IV d.H, despre care arheologii trebuie să decisă încă dacă este vorba de o magazie, o vilă extraurbană somptuoasă sau un loc de cult creștin.


Săpăturile efectuate – începute în octombrie anul trecut – vor rămâne deschise puțin timp pentru că cercetătorii au decis reînchiderea acesteia. Pentru că, spun ei, această zonă fiind supusă riscului inudațiilor periodice ale râului, cea mai bună conservare este îngtoparea la loc.
Au fost descoperite inclusiv fragmente din porțile de la intrarea acestui edifuiciu precum și frumoase pavimente în marmură și teracotă, vase, basoreliefuri, schelete umane și obiecte de cult.
foto: republica.it