[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ROMA – Orașul sufletului (Partea a II-a)

ROMA (PARTEA A II-A)

La capătul de vest al Forumului Roman, se înalţă faimoasa Rostra, de unde marele orator Cicero obişnuia să se adreseze maselor. După moartea sa, în timpul proscrierilor antirepublicane din vremea lui Octavian, mâinile şi capul lui Cicero au fost expuse aici.

De partea cealaltă se ridică incomparabila Colonna di Foca din marmură albă (ultimul monument onorific din Forum). Iar la capătul Viei Sacra, în umbra Colinei Capitoliului, se zăresc cele opt coloane ionice ale Templului lui Saturn.

Cât despre cele mai recente săpături arheologice efectuate în zonă, acestea au scos la iveală o fostă închisoare unde au fost ţinuţi cei mai faimoşi prizonieri romani. Printre ei s-a aflat şi Sf. Petru, care potrivit legendei, i-ar fi convertit pe cei care îl păzeau. În mod miraculos, o fântână a izvorât din pământ, astfel putând fi botezaţi noii creştini.

Ajunşi la Roma, nu trebuie să rataţi a merge pe Dealul Capitoliului, situat între Forumul Roman şi Campus Martius. Este una dintre zonele cele mai timpuriu locuite din oraş. În Antichitate, pe acest deal se afla Templul lui Jupiter (unul dintre cele mai importante temple romane) şi Triada Capitoliană (un statuar constând în reprezentările sculptate ale lui Jupiter, Iunonei şi Minervei). Vestigiile care au supravieţuit din templu pot fi în prezent văzute la Muzeele Capitoliului (ce deţin un număr impresionant de exponate).

De-a lungul istoriei Romei, speranţele locuitorilor pentru un viitor mai bun, par a se fi concentrat pe Colina Capitoliului. Astfel, în anul 1300 Petrarca a fost desemnat în acest loc drept poet laureat, în 1347 Cola di Rienzo a adunat aici populaţia romană pentru a-l susţine în încercarea sa de scurtă durată de a reînvia Republica, iar în secolul XVI Michelangelo a ridicat pe aceste locuri Piazza del Campidoglio, readucând Capitoliul la stadiul de cel mai important centru arhitectural al Romei. Şi tot aici, se spune că i-ar fi venit ideea istoricului Edward Gibbon (Edward Gibbin) de a scrie „Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman”.

În prezent, Colina Capitoliului se mândreşte din punct de vedere turistic, cu deja amintita Piazza del Campidoglio, delimitată de faţadele a trei palate: Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori şi Nuovo Palazzo (acestea două din urmă găzduind expoziţii cu colecţii de artă).

Alegeţi să intraţi în Piazza del Campidoglio prin Cordonata, o scară proiectată de Michelangelo şi realizată anume pentru împăratul Carol al V lea. Aceasta este flancată la capătul de jos de către doi lei de granit, iar la partea de sus de impozantele statui ale lui  Castor şi Pollux, stând alături de caii lor.

În pavajul pieţei, dalele de marmură au fost aşezate în formă de stea, în mijlocul căreia acelaşi Michelangelo a plasat soclul pentru statuia ecvestră a lui Marc Aureliu.

Ne aflăm la Roma, aşa că nu putem ocoli Fontana di Trevi, cea mai mare fântână barocă din oraş şi una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume, faima sa datorându-se în mare parte filmului „La dolce vita” (regizat de Frederico Fellini, ai căror protagonişti au fost Anita Ekberg şi Marcello Mastroianni).

Unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Romei, Fontana di Trevi îl înfăţişează pe Neptun care călătoreşte într-un car sub formă de scoică, tras de cai de mare, mânaţi de tritoni uriaşi.

Puneţi-vă o dorinţă şi aruncaţi peste umăr două monede. Se spune că astfel veţi face posibilă o nouă călătorie la Roma, iar ce v-aţi dorit se va împlini.

Sursa: RomâniaCultural

 

Lasă un răspuns