[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ROMA – Orașul sufletului

ROMA

Situată pe malurile fluviului Tibru, Roma are o istorie bogată, de-a lungul secolelor fiind pe rând capitala Regatului iar mai apoi a Republicii romane, a Imperiului roman, a Bisericii Romano – Catolice şi în cele din urmă a Italiei moderne.

Conform legendei, oraşul a fost întemeiat de gemenii Romulus şi Remus, în data de 21 aprilie 753 îen. O teorie susţinută din plin de dovezile arheologice, ce demonstrează că Roma s-a dezvoltat pornind de la aşezări pastorale ridicate în zona viitorului Forum roman în secolul VIII îen.

Lordul Byron a numit Roma drept „Oraşul sufletului”. Mai puţin eficientă şi sofisticată decât Milano, mai puţin pitorească dar mai bine conservată decât Florenţa sau Veneţia, metropola este considerată de mulţi dintre cei care au străbătut-o, ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Milioane de turişti aleg ca destinaţie de vacanţă Roma, pentru a-i admira comorile de artă şi arhitectura. Cele mai multe dintre obiective pot fi văzute mergând pe jos, însă pentru o deplasare mai rapidă, se poate apela la metrou sau la reţeaua de autobuze.

O zonă cu o semnificaţie anume pentru Roma, este considerată Colina Palatinului (una dintre cele şapte ale aşezării), despre care anticii afirmau că reprezintă leagănul fondatorului legendar al oraşului, Romulus. Se spune că acesta ar fi tras o brazdă adâncă dimprejurul colinei, pentru a marca astfel graniţa iniţială a oraşului.

Ajunşi în apropierea Colinei Palatine, turiştii pot vedea şi ruinele templelor închinate lui Apollo şi Zeiţei Cybele, o divinitate orientală a fertilităţii, cunoscută şi sub numele Magna Mater („Marea Mamă a Zeilor”).

Numele „Palatinus”, care se pare că derivă de la Palas (Zeiţa Păstorilor), este totodată şi rădăcina cuvântului „palat”. În perioada romană, colina era vestită pentru splendoarea aşezărilor ei princiare. Prima şi cea mai simplă dintre acestea a fost Domus Augustana. O porţiune din aceasta (în mod eronat numită Casa di Livia), este renumită pentru picturile sale murale.

Pe Colina Palatinului mai pot fi admirate Domus Flavia (a lui Domiţian), termele lui Septimus Severus, Casa Grifonilor (ai cărei pereţi sunt împodobiţi cu fresce ce înfăţişează animale mitologice), Orti Farnesiani (nişte grădini luxuriante amenajate asimetric, ce oferă o panoramă minunată asupra Romei) şi Loggia Mattei (un admirabil palat de secol XV unde sunt expuse vestigiile arheologice descoperite pe colină).

La Forumul Roman, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Roma, se ajunge de la Colina Palatinului de-a lungul drumului Clivus Palatinus. În trecut, aici s-a aflat inima oraşului şi creierul Imperiului roman, în prezent peisajul poate părea ca o colecţie dezordonată de ruine şi pietre.

Principala stradă ce traversează Forumul, Via Sacra (pe unde odată treceau generalii întorşi victorioşi din lupte, încărcaţi cu prăzi şi urmaţi de prizonieri), duce la Colina Capitoliului. De-o parte şi de alta a sa pot fi zărite arce triumfale, temple şi bazilici.

Citiți mai mult: radioromaniacultural

 

 

Lasă un răspuns