[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Româncă plecată în SUA: „Mulți ani m-am întreținut făcând curățenie în case și spații comerciale”

       Adriana Tache (35 de ani) a plecat în Statele Unite cu bani împrumutaţi, a muncit câte 12 ore pe zi în timp ce studia şi a absolvit o facultate de top cu magna cum laude, după care a ajuns să lucreze pentru două dintre băncile-simbol de peste Ocean.

       Începuturile nu au fost deloc uşoare. Pentru a se întreţine, pentru a-şi plăti chiria şi pentru a strânge câţiva bani, ea a muncit pe brânci.   „Gazda mea, Eva, m-a ajutat să-mi găsesc două locuri de muncă. În paralel lucram la KFC şi la un supermarket. Lucram în medie 12 ore pe zi, cinci-şase zile pe săptămână, iar în timpul liber făceam curăţenie în caselor vecinilor ei. Mă plăteau cu circa 6 dolari pe oră, în timp ce la joburile oficiale făceam cam 7 dolari pe oră“, susţine Adriana. 

 

      Cele trei luni, perioada pe care avea viza, au trecut rapid, iar tânăra se afla în faţa unei decizii importante. Deşi era clar că va trebui să se întoarcă în ţară, Adriana a hotărât să rămână în SUA, cu orice preţ, mai ales că a fost acceptată la Fox School of Business and Management din cadrul Universităţii Temple din Philadelphia.  

„M-am mutat din casa Evei pentru a-mi încerca norocul în altă parte. Mulţi ani m-am întreţinut din banii câştigaţi făcând curăţenie în case şi spaţii comerciale. Au fost cei mai grei ani din viaţa mea. Lucram şi 15-17 ore pe zi uneori, expusă la tot felul de chimicale. Între timp, am fost acceptată la Universitatea Temple din Philadelphia. Aveam un program încărcat: mers la cursuri, mers la făcut curăţenie, dormit şi învăţat. Eram ca un roboţel programat la minut, aveam doar două setări: «on» şi «off»“, mai spune Adriana.

Dificultăţile nu au oprit-o să termine facultatea cu magna cum laude, fiind desemnată şi student onorific. Datorită rezultatelor de la facultate, a fost recrutată înainte să-şi finalizeze studiile de către două dintre instituţiile financiare majore din America – JPMorgan Chase şi Citigroup.

Chiar dacă s-a realizat profesional in Statele Unite, ea urmăreşte cu interes tot ceea ce se întâmplă în România. Uneori, în adâncul sufletului, visează că într-o zi va reveni acasă. Dar lucrurile nu sunt atât de simple.

„Mă bucur să văd că tinerii acum au multe oportunităţi de realizare în afară. Citesc cu mândrie şi cu lacrimi în ochi articolele din presa românească şi internaţională despre performanţele noastre în lume. Majoritatea suntem oameni muncitori şi cu multă perseverenţă. Mă îngrijorează însă faptul că ţara rămâne secată de talente, de forţa de muncă tânără şi cinstită, de generaţia care să ducă ţara mai departe, de oamenii care sunt în cea mai bună poziţie să revină acasă cu tot ce au învăţat în afară şi să producă prosperitate în România. Avem nevoie de oameni cu gândire independentă, care să nu poată fi controlaţi de bani sau de clasele politice, avem nevoie de oameni cu idei noi care să militeze pentru binele ţării, nu doar pentru binele personal, de oameni care să unească, nu să creeze diviziune. Însă rămân optimistă. Văd tineri care au ales să rămână în ţară şi sunt însetaţi după schimbare. Şi asta mă motivează şi pe mine să mă gândesc la întoarcere şi să pun umărul alături de ei pentru clădirea unei Românii mai bune“, încheie Adriana.

Mai multe detalii despre povestea Adrianei și sursa: adev.ro/pmb3td

Lasă un răspuns