[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Româncuța în bucătărie – ediția a III-a

castigatoare
Cele trei cîștigătoare: Diana Humoreanu, Maria Negulici Turcu si Bianca Beliu

Emigrant în Italia, „badante” sau „muratore”, înseamnă un destin semnat. Un destin care de cele mai multe ori este catalogat de unii – chiar prieteni sau rude- ca josnic sau laș pentru a nu fi împărțit „salamul cu soia” cu cei rămași acasă.

Cu toate acestea, românii din Italia își trăiesc cu de demnitate viața departe de casă, iar duminica sau sărbătorile se adună pentru a petrece împreună. Religia, credința în ceva sau cineva mai bun, este liantul cel mai puternic.

Centrul Cultural și Spiritual Bizantin Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Luca a sărbătorit duminică, 31 ianuarie,  hramul bisericii. O biserică românească aflată a proape de râul Tibru și de istorica vie Flaminio. De ani de zile românii din diferite zone ale Romei dar și din periferie vin aici să-l asculte pe preotul Serafim, să-și descarce sufletul, să se regăsească, să împărtășească din experiențe sau să-și dea o mână de ajutor. Iar lăcașul acesta spiritual este locul idel.

dansatoare

Preotul, alături de consilierii și ajutoarele care nu lipsesc niciodată, femei și bărbați, români și moldoveni, organizează deseori evenimente pline de farmec. De data aceasta, pentru a treia oară, a fost organizat concursul de gastronomie „Româncuța în bucătărie”. Un „Master Chef ” de dimensiuni mai mici, adaptat locației și posibilităților româncelor dornice să-și arate aptitudinile culinare.

Zece fete inimoase au pregătit acasă cele mai bune mâncăruri pe care duminică le-au prezentat unui juriu și unui public foarte nuemeros, care au umplut sala de la demisolul bisericii din via Belgio, 32 (Roma). Mesele s-au umplut cu platouri din cele mai intresante și gusotoase, spre deliciul juriului și al numeroșilor români dar și italieni.

fata costum pop
Fetele au îmbrăcat și acum frumoase costume populare

La eveniment a participat și ambasaorul României în Italia, ES Dana Manuela Constantinescu, care a degustat și apreciat multitudinea de feluri de bucate preparate de fetele și doamnele românce.

După deliberarea juriului și după mai multe momente muzicale și artistice, partea organizatorică fiind îngrijită de Lucia Pirele și artista de muzică populară Rodica Chircu, au fost desemnate și câștigătoarele concursului. Locul al treilea a revenit unei tinere, Diana Humoreanu, al II-lea bănățencei Bianca Beliu iar locul întâi bucovinencei Maria Negulici Turcu care și la edițiile anterioare s-a clasat în primele locuri.

Nici celelalte participante nu au plecat cu mâna goală, ele fiind premiate de sponsorii evenimentului. Voia bună și petrecerea în grup, mâncărurile alese, vinurile și țuica românești au fost liantele care au unit și de acaeastă dată românii din Roma.