[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Româncuța în bucătărie” la Roma – Ediția a VII-a

             

 

28.10.2018, Roma.

             O zi marcată de intemperiile toamnei, cu ploi torențiale și vânt puternic, cu dificultăți în circulație atât pentru cei cu mașinile lor cât și pentru cei care au utilizat mijloacele de transport înb comun. Cu toate aceste dificultăți, 12 dintre româncele din marea comunitate de la Roma s-au înscris la cea de a VII-a ediție a concursului  „Româncuța in bucătărie”  organizat de maramureșanca Lucia Bîrle și preotul Serafim Iulian Vescan de la Centrul Cultural si Spiritual Bizantin Sfintii Trei Ierahi.

                

             Hărnicuțele și frumoasele concurente care lucrează colf, îngrijitoare domestice, „badante” în casele italienilor au venit și și-au arătat măiestria în ale bucătăriei și au demonstrat că, în bagajul lor de emigrant, nu au uitat să-și pună și rețetele preparării bucatelor tradiționale românești așa că, și  la acest concurs varietatea și diversitatea preparatelor lor au încântat ochiul și palatele celor prezenți.

               O paletă foarte vastă, de la aperitive îmbietoare, la sarmale cu mămăligă și smântână, coșul cu rumene poale-n brâu, deliciosul cozonac cu nucă, prăjiturile copilariei (nuci, caise rumene și parfumate) dar și un tort aniversar.  Un tort care, pe lângă faptul că a fost ornamentat tricolor, a fost deosebit de delicios.

              Cele douăsprezece concurente au fost apreciate, jurizate, dar și premiate.

Partea cea mai grea a acestui eveniment a fost a organizatorilor care au făcut sute de sarmale astfel încât aproape cei 300 de prezenți s-au bucurat pe îndestulate de acest produs românesc nelipsit.  O sală devenită neîncăpătoare, semn că manifestarea este pe placul multor români din Roma și provincie, semn că bucatele românești rămân o preocupare a româncelor, chiar și aflându-se departe de casă.

Concursul a fost urmat de un frumos program artistic cu muzică populară și o horă româneasca și de premierea participantelor la concurs, cu mulțumiri adresate organizatorilor de către cei din public, cu urarea de „cât mai multe ediții” ale concursului „Româncuța în bucătărie!”

Rodica Ciobotaru

Lasă un răspuns