[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Români din Italia, dăruim cărți în limba italiană copiilor din Pufești?

Cu siguranță nu cunosc toate școlile din județul Vrancea și întreaga activitate a acestora. Există multe informații în spațiul virtual, la fel cum și în presa tipărită, pe care le-am citit, dar ceea ce face Școala Gimnazială din Pufești pentru copiii săi întrece cu mult forte multe instituții din județ.
Am urmărit de-a lungul câtorva ani, de când l-am cunoscut pe profesorul Nicolae Damian, evoluția și inițiativele acestui coordonator de lăcaș de cultură.

Și, sincer, puțini egali are în județ. Nu știu de unde le mai scoate, mai pe românește. Mereu și mereu noi inițiative, toate duse la bun sfârșit și toate cu un singur scop: educarea copiilor. Nu vin aici cu alte detalii despre activitățile lor, dar la sfârșitul materialului veți găsi link-urile altor articole dedicate Școlii Gimnaziale Pufești.

Educația acestor copii nu se face doar prin carte și note. Nuuu, iar asta o dovedește înapoierea la care copiii sun supuși de multe ori, limitarea și canalizarea doar de dragul de a spune că se face carte.

Educația înseamnă și pregătirea pentru viață, spiritul antreprenorial, de întrecere, de adaptare la medii și situații, de cunoaștere a lumii înconjurătoare de aproape sau mai de departe.

Zilele acestea profesorul Damian, director al Școlii Gimnaziale din Pufești, m-a contactat cu o altă idee (printre multele). Vrea să facă o bibliotecă multilingvă pentru copii.

Și, deși nu este chiar frumos și ortodox, vă voi reda mesajul primit de la dumnealui tocmai pentru a vă arăta câtă grijă poartă acest om școlii și copiilor săi:

„Pe 19 ianuarie vor sosi din Franța mai multe cărți (evident în limba franceză) în România, la Buzău. Dintre acestea 300 (trei sute) de volume vor ajunge si la biblioteca școlii noastre, astfel vom constitui o colecție de limbă franceză.

Mă gândesc și apelez la dvs. poate reușim să constituim o mini colecție și de limbă italiană. Sunt copii, părinți ce s-au întors din Italia, ce vor să mai aibă o legătură spirituală cu această țară. Gândesc că este o limbă facilă și măcar din acest motiv ar putea fi învățată. Cărți simple, pentru copii (poveștiri, BD etc)”

Cum să nu răspunzi unui OM care are astfel de inițiative, care face cu pasiune și dăruire meseria de dascăl?

Folosesc, de data aceasta acest jurnal pentru a cere prietenilor din Italia, cunoștințelor, iubitorilor de oameni adevărați, să ajutăm această școală și să găsim cât mai multe cărți. Să arătăm că românii din Italia vor și pot să dăruiască celor care merită.

Cristi Merchea


Cei care vor să dăruiască se pot adresa colaboratoarelor ziarului nostru, Doina Mustățea 320.5765739 și Rodica Ciobotaru 327.9095452, ambele în Roma.

Citiți și:  

SICILIA ÎN IMAGINI la o școală din Pufești, Vrancea

În vacanță, copiii din Pufești (Vrancea) au vizitat Aeroportul „Henri Coandă” din București.

Evenimente pentru 150 de ani de școală în Pufești (Vrancea)

De Ziua Națională a României copiii unei școli din Vrancea au oferit conducătorilor auto fasole cu ciolan

Lasă un răspuns