[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

”ROMÂNI ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR” – un punct de vedere

Un articol publicat în ”Gazeta românească” și retras la puțin timp, a fost remis redacției noastre de către autor. Îl publicăm în ideea clarificării anumitor aspecte și a principiului liberei exprimări, acordat în primul rând românilor aflați în Italia, pentru care, înainte de toate, această publicație scrie.

sorin nedeaAcesta rticol a fost initial publicat in ”Gazeta Romaneasca” si MI-A FOST RETRAS DUPA 15 MINUTE! In virtutea dreptului la opinie raspund articolului ROMANI CONTRA ROMANILOR  scris de dl.EugenTerteleac. Pentru cei care nu l-au citit, in acel artico lautorul a lansat o serie de acuzatii Ambasadorului României in Italia, Dana Constantinescu, lansand in final o sfidare cu miza mare: demiterea ambasadorului. Cine e pro? Cine e contra?

 

Pentru a folosi o figura de stil, dl. Terteleac considera romanii din Italia o turma de oi s,i cu scopul de a ne indemna sa-l urmam, se erijeaza in functia de magar! Dl. Terteleac nu remarca oile care s-au dus toate la dreapta in timp ce dansul le indeamna spre stanga,continuand imperturbabil sa fie magarul situatiei! Metaforic vorbind, domnule Terteleac….

 

Acestarticol al d-lui Terteleac este doar ultimul in care dansul se exprima cu vehementa impotriva ambasadorului Dana Constantinescu. Cel precedent,de exemplu, cu aproximativ acelasi continut, a fost publicat initial prin semnatura maimultor persoane care, ca prin miracol, au disparut, nemaiexistand  in momentul de fata printresemnatari! Cum asa? Si-au dat seama ca s-au pripit in afirmatii ?Sau poate ativorbit in numele lor fara sa-i consultati, domnuleTerteleac?

 

Dand timpul inapoi, in data 10 noiembrie 2014, dl. Terteleac se exprima din nou in scris afirmand in numele asocieaâiei  ARI pe care o reprezintaca, citez: “AsociaţiaRomânilor din Italia (ARI) consideră inutilă sacrificarea ministrului de Externe Titus Corlăţean în lupta electorală pentru voturile diasporei. Titus Corlăţean poate că a fost un bun ministru de Externe şi poate este nedrept să plătească în acest fel pentru problemele legate de votul din străinătate”. Si, mai departe: “Subiectul votului diasporei a fost confiscat de unul dintre candidaţi, este clar pentru toată lumea. În prezent, diaspora este manipulată de forţele politice din România.

 

Mesajul d-lui Terteleac este clar: MAE nu are nici o vina, ministrul Corlatean a fost bun, 90% din romanii din Diaspora, toti cei care au votat cu Iohannis au fost manipulati. De cine? De Iohannis, evident. Doar el a obtinut voturile. Deci, dragul meu roman din Italia care ai stat multe ore la coada, care ai rabdat frig si ploaie, care ai venit sa schimbi o clasa politica corupta, poate nu stiai, dar ai fost manipulat, ti-o spune dl. Terteleac!

 

Opiniile politice ale sus-numitului Terteleac sunt evidente, dar nu pentru  aceasta condamnabile: fiecare isi exprima votul si opinia, politica sau nu, in libertate deplina. Nu sunt insa de acord cu “vinovatul” pe care dansul il scoate ca un prestidigitator din palarie: Ambasadorul Dana Constantinescu! Mi se pare o tentativa de a gasi un tap ispasitor in speranta de a acoperi adevaratii vinovati. Mai mult, mi se pare o razbunare personala pe care doreste sa o realizeze cu mana celor care-l citesc.

 

Raspund acuzelor d-lui Terteleacla adresa Ambasadorului Dana Constantinescu:

  1. Am citit cu atentie regulamentul BEC si nu imi rezulta ca organizarea alegerilor din Diaspora ar fi fost incredintata, chiar si partial, asociatiilor de romani. Cu toateacestea, Ambasadorul Dana Constantinescu a colaborat cu asociatiile, asa cum acestea declara in mai multe publicatii.
  2. Imi rezulta, deasemenea, ca sectiile de votare din Italia au functionat cu maximum de membri prevazut de acelasi discutabil regulament BEC: 7 membri. In ce modar fi dorit dl. Terteleacca alte persoane din asociatii sa fi fost adaugati ca membri ai comisiilor si in baza carei logici este vinovat Ambasadorul Dana Constantinescu ca nu a realizat acest lucru?
  3. Am gasit un document on line al Primarie din Roma care aproba cererea Ambasadorului României de a NU aplica in cazul cetatenilor romani restrictiile la trafic prevazute in ziua de 16 noiembrie 2014. Il puteti citi in acest link:

 

http://www.comune.roma.it/PCR/resources/cms/documents/ordinanza_romeni.pdf

 

Deci, Ambasadorul spune adevarul iar Terteleac minte, cel putin asa reiese din documentul oficial al Primariei din Roma. Pe data de 16noiembrie 2014  NU aufost restrictii de trafic la Roma pt. cetatenii români care se duceau la vot.

  1. Politia italiana nu este in slujba Ambasadei Romaniei, ci a Ministerului de Interne italian. Ambasadorul Romaniei nu poate da ordine Politiei Italiene, poate insa solicita prezenta acesteia pentru prevenirea incidentelor intrucat reprezinta forte de ordine. FORTE-DE-ORDINE! Adica asigura ordinea, prin denumire. Si eu am chemat la Bologna fortele de ordine cand am vazut ca spiritele se incing. Au venit si prezenta lor a fost benefica, toti au votat si nu au fost incidente.Daca politistii italieni au abuzat de pozitia lor in alte orase, in nici un caz acest fapt poate fi imputat Ambasadorului.
  2. Sa inteleg ca Ambasadorul Romaniei in Italia, unde au votata proape 100 de mii de romani, este vinovat, in timp ce ambasadorii din state precum Siria sau Nigeria (exemple imaginare) unde auvotat 10-20 de persoane, si-au facut datoria?
  3. Ca Ambasada a solicitat suplimentarea sectiilor de votare, nu sunt dubii. Ca nu s-au aprobat de MAE si BEC, la fel.Totusi, inteleg ca primariile italiene au raspun spozitiv cererii Ambasadei, punand spatii la dispozitie. Si mai intelegca se putea da o Ordonanta de Urgenta in favoarea suplimentarii sectiilor de votare, dar nu s-a facut. Cine e vinovat?

 

Câteva probe aici:

http://www.emigrantul.it/primarii-din-italia-au-spus-si-sectiilor-de-votare-romanesti/

Inainte de a-i raspunde, am dorit sa aflu cine este dl. EugenTerteleac, personaj care – admit ignoranta- imi era total necunoscut pana de curand. Am descoperit astfel abilitatea dansului in aexecuta perfecte piruete in neaosul stil care a caracterizat politica romaneasca de pana acum si pe care am reusit sa o inlaturam cu votul nostru din 16 noiembrie 2014. Rezultatele vorbesc clar: in diaspora 90% Iohannis, 10% Ponta.Incercarile d-lui Terteleac de a se reabilita in ochii celor pe care i-a slujit cu credinta, dar nu cu rezultate concrete, le pun in seama ambitiei persoanale de a fi promovat de la pozitia de acrobat pe banca de rezerve.

 

Citesc in presa on line romana si italiana din luna iulie 2014 ca dl. Terteleac a fost grav acuzat de catre Camera de Comert si Industrie din Romania (CCIR) pentru tentativa de a “clona” aceasta institutie in Italia. Ce a facut dl. Terteleac e simplu si genial: a cumparat o vocala, ca in “Ruota della fortuna” a lui Mike Bongiorno! Astfel CCIR din Romania devine CCIRO in Italia, sub conducerea lui EugenTerteleac! Unii cloneaza carti de credit, altii cloneaza camere de comert… Urmeaza oare clonarea Ambasadei Romane din Italia? La vremea aceea, inclusiv Ambasada Romaniei, prin Ambasadorul Dana Constantinescu, a luat pozitie, nerecunoscand in fapt noua institutie creata ad-hoc. Iata motivul razbunarii personale a d-lui Terteleac. Puteti citi comunicatul Camerei de Comertdin Romania aici:

 

http://www.actualitatea.it/il-rotaliano/2075-la-camera-di-commercio-romena-denuncia-il-tentativo-di-eugen-terteleac-di-clonare-in-italia-la-nostra-organizzazione,-fatto-estremamente-grave.html

 

Precizez ca, din punctul meu de vedere,  ingradirea dreptului la vot al romanilor din Italia nu se datoreaza Ambasadorului Romaniei si a institutiei pe care o reprezinta, ci  Ministerului de Externe Român reprezentat in acel moment de dl. Titus Corlatean si a conducerii BEC. Multe marturii declarate in paginile de pe Internet atesta cine este persoana Dana Constantinescu si de ce locul dumneaei este aici, intre romanii din Italia. Multe altele scot in evidenta adevaratii vinovati, si nu pe cei sugerati de dl. Terteleac. In acest sens, invit romanii sa citeasca un articol impartial la urmatorul link:

 

http://politeia.org.ro/editoriale/pozitia-comunitatii-politeia-si-a-romanilor-din-italia-udri-urmarire-penala-pentru-cei-care-au-impiedicat-romanii-din-diaspora-sa-voteze/33146/

 

Cred ca deteriorarea grava a imaginii Romaniei o realizeaza insusi dl. Terteleac, cu sau fara voie, prin articolele defaimatoare la adresa Ambasadorului Romaniei.

Mai cred ca titlul ”ROMANI CONTRA ROMANILOR” i se potriveste ca o manusa insusi autorului Terteleac sau celor care au comandat acest articol.

La intrebarea retorica daca sunt de partea umilitului sau a umilitorului, raspund: sunt de partea mea si judec cu mintea mea. Nu decide dl. Terteleac in numele meu daca sunt umilit sau nu.

La intrebarea daca sunt de partea romanilor sau a celor care-i batjocoresc invit pe toti cei care au votat la Bologna sa se pronunte in privinta persoanei mele, precizand inca o data ca am fost observator independent acreditat al Societatii Timisoara si nu am primit nici o plata, nici vreun alt avantaj de orice natura si sunt dispus sa ofer spre viziune tuturor sutele de mesaje, telefoane, mail-uri primite de mine dupa alegeri.

 

Tot ca o parere personala, dupa 21 de ani de cand stau in Italia si urmaresc constant activitatea Ambasadei Române,  pot afirma cu siguranta ca nu a existat in acest timp un alt ambasador român in Italia atat de activ si prezent in randurile comunitatii romanesti precum d-na Dana Constantinescu.

 

Ca o simpla gluma si tinand cont de abilitatea dansului in a terfeli nume, persoane si institutii, propun schimbarea numelui d-lui Terteleac in TERFELEAC!

 

Considerand gravele acuzatii aduse de catre dl. Terteleac persoanei Dana Constantinescu, institutiei reprezentata de domnia sa, ca reprezentanta a României si poporul român in Italia, prin extensie tuturor românilor care traies aici, sotia mea Carmen Madlen Nedea, avocat in baroul din Bologna, impreuna cu un binecunoscut penalist italian din acelasi barou isi ofera serviciile cu titlu gratuit in favoarea doamnei Dana Constantinescu in situatia in care domnia sa decide să actioneze legal, conform art. 595 dinCodul Penal Italian, contra numitului EugenTerteleac.

 

 

SorinNedea

sorin.nedea@gmail.com