[adning id="34187"]
[adning id="33913"]
The EC Commissioner of Agriculture Dacian Ciolos speaks during the final press conference at the Informal meeting of The Agriculture & Fisheries EU Minister in Milan, Tuesday 30,2014 (Photo EU Commission/Giuseppe Aresu)

România 100 – platforma lansată de premierul Cioloș

Premierul Dacian Cioloș a lansat luni, 17 octombrie, Platforma România 100, o platformă care trece în revistă 10 principii „ale unei guvernări pentru cetățeni”, însoțite de mai multe proiecte naționale.

În document, premierul Cioloș reamintește că a promis că nu va candida la alegerile parlamentare și spune că decizia sa „rămâne fermă”.

„Mandatul de premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători a rămas același”, arată prim-ministrul în documentul citat.

„România se poate guverna și altfel — cu onestitate, corectitudine, integritate” mai spune primul ministru „în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea că interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată”.

„ Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”, scrie Cioloș.

Șeful Guvernului amintește totodată că în 2018 România va celebra centenarul Marii Uniri.

„100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 — România la 100 de ani — 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine”, anunță Dacian Cioloș.

Principiile platformei:

http://www.agerpres.ro/politica/2016/10/17/principiile-platformei-lansate-de-ciolos-o-romanie-fara-coruptie-si-cu-o-clasa-politica-responsabila-19-57-47