[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România a fost admisă ca stat membru al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare

Consiliul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) a adoptat prin vot unanim rezoluţia de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.

cern

România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008. Un an mai târziu, în urma negocierilor şi a analizei dosarului de candidatură depus de țara noastră, a fost definitivat proiectul de acord dintre România şi CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul, cu o valabilitate de 5 ani, a fost semnat în februarie 2010, la Geneva, şi ratificat ulterior prin Legea 203/2010.
În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) şi LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS etc., dar şi la reţeaua globală GRID, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) – cu sediul la Geneva – a fost fondată în anul 1954 şi este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. Principala activitate a instituţiei o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorităţi ştiintifice mondiale precum cercetarea aplicativă şi dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialişti.

Prin participarea la experimentele derulate de CERN, România a obţinut o serie de beneficii, între care accesul la infrasctructura de cercetare a CERN şi dezvoltarea infrastructurii proprii de cercetare, fapt care a permis dezvoltarea unor noi tipuri de detectori şi calorimetre, obţinerea a două brevete de invenţii premiate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, realizarea şi exploatarea detectorului de preshower, primul detector integral românesc pus în funcţiune la CERN.
 

Sursa: www.adevarul.ro