[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România – A apărut crapul „dezbrăcat”

Românii consumă de patru ori mai puțin pește decât media europeană, consumul dublându-se în zilele cu dezlegare la pește.

Crapul se află printre preferințele românilor, iar acum există un motiv în plus pentru a consuma pește, deoarece a apărut cel fără solzi, la Movileni, în Iași.

Creatorul său, Gheorghe Huian, l-a numit „Crapul Topless”. Acesta produce anual 400 de tone. Iazul piscicultorului se află în Delta Moldovei și a obținut crapul fără solzi, încrucișănd ani în șir, crapi locali cu puțini solzi cu cei din Ineu și Stanca Costești.

Crapul „dezbrăcat” are capul mai mic, corpul robust, carne mai dulce, are mai puține oase și este mai bogat în proteine.

Românii consumă în jur de 6 kg de pește pe locuitor într-un an.

Înainte de 1989, în România se consuma anual între 8 și 10 kilograme de pește pe locuitor, când prețul la pește era mai accesibil.

Includerea peștelui în alimentație aduce numeroase beneficii pentru sănătate. El conţine fosfor, iod, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, D, E şi unele din grupa B, fiind bogat în Omega 3 (acizi graşi consideraţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului, în special pentru inimă şi circulaţie).

Editor: Luminita Mirela Negoita