[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Argeșul în magna pompa la Expo Milano 2015

În perioada 1 mai – 31 octombrie are loc expoziţia mondială Expo Milano 2015, la care România participă cu un pavilion național. Timp de o săptămână, în perioada 8-14 iunie, Argeșul va fi reprezentat la această expoziție, prin intermediul tradițiilor, costumelor și muzicii populare românești.

images (2)
O extraordinară punte peste timp va face Argeșul, la Expo Milano 2015, care se va prezenta la pavilionul României în perioada 8-14 iunie cu ce-I mai mândru pe la ei, reunit totul într-un proiect numit ROMÂNIA DE LA ARGEŞ.

De-a lungul istoriei expozițiilor universale la care țara noastră a participat înainte de război, argeșenii nu au lipsit niciodată, asa că, organizatorii au hotărât să le aloce o săptămână, fiindcă ei chiar au ce arăta.

arges
Argeșul a fost temelia tuturor începuturilor statale, ortdoxe si românesti, astăzi este plămânul economic al României dacă punem la socoteala doar Uzinele Dacia de la Mioveni si mâine…va fi și mai bine fiindcă romanii din Italia și de pretutindeni se vor întoarce să investească și să conducă acest minunat ținut.
Cele mai frumoase costume din lume pe care Matise, și apoi Yves Saint Laurent le-au prezentat lumii sunt din Argeș și mai ales din Muscel unde, fotele sunt cu fir din aur, iar mărturie a faptului că de aici au plecat domnitorii si domnițele,femeile poartă o legatoare de pus pe cap, bătuta cu fluturi si margele, obiect unic in vestimentația populară românească.
Incă din vremea pasoptistilor pe lângă revoluționarii, politicienii și gânditorii de frunte pe care i-a avut Argeșul, o altă breaslă a cucerit Bucureștiul fără drept de apel. Erau lăutarii argeșeni, în mare parte rromi, așezați pe strada Scaunelor în Bucuresti. Cântau atât de bine și erau atât de căutați încat nu au ratat nici un eveniment important din România, Paris, Viena sau la curtea țarului din Sankt Petersburg.
Rămâne memorabil episodul de la expozitia universală de la Paris, când instrumentiștii Operei din Paris se pregateau să cânte după partituri Imnul Franței, dar, s-a înterupt lumina. Cei care au salvat situatia dupa ureche au fost…lăutarii nostrii, care a doua zi au fost și decorați de guvernul francez pentru așa o ispravă.
In memoria acestor minunati oameni, de la Ionică Dinu până la Zavaidoc, toate aceste piese ale argeșenilor vor fi cântate de minunatul taraf al Doinei Bascovului, onorat sa prezinte o ROMÂNIE și un ARGEŞ pe note muzicale.
O alta comoară românească prezentă în patrimoniul UNESCO, prezentată pentru prima oară de Constantin Brăiloiu la Londra in 1935 sunt CĂLUŞARII. Daca în 1935 au fost scoși din vatra satului cei din Pădureți-Argeș, acum la Milano este vremea celor mai tineri călușari din Argeș…cei de la Bascov.

calusari
Gratian Bădescu are misunea dificilă de a prezenta cea mai de preț comoară a românilor, doina. Si nu va doini oricum, ci o va face la frunză, la solz de peste, ca să fie în armonie cu natura, asemeni României.
La Milano se va aduce de la Rucăr un vechi razboi de țesut pe care Nicoleta Vorovenci, păstratoare a traditiilor argeșene îl va mânui cu grijă.
Lavinia Năstase este de profesie actriță și solistă de muzică usoară, dar s-a remarcat si ca realizator de emisiuni la postul ARGEŞ TV, emisiunea Argeșenii în lume făcând-o populară în rândul comunitătii. In 2014 a fost distinsă cu titlul de Fiică a Argeșului și Muscelului iar la Expo Milano 2015 pe lângă faptul că va încerca să mobilizeze cât mai mulți români sa vină la standul nostru, pe durata prezenței Argeșului, va imbrăca o ie din Sud, de la Izvoru care a aparținut ultimei descendente a familiilor Golesti-Davila, e vorba de Elena Davila Perticari, fiica doctorului Carol Davila, precum și o fotă de la Stolnici de asemenea din zestrea uneia din doamnele Bălăceanu-Stolnici.

Clipul de prezentare al României de la Argeș îl puteți urmari aici