[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România – Medicamentele nu se mai vând la folie sau la bucată

Țara noastră va trebui să implementeze, până în luna februarie a anului viitor, conform legislaţiei, o serie de măsuri impuse de Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, care va deveni operațional în toate statele membre UE.

Farmaciştii nu vor mai putea elibera pacienţilor medicamente la bucată şi vor anunţa orice problemă apărută la un medicament, pentru a-i proteja astfel pe pacienţi de riscul de a cumpăra produse contrafăcute.

Preşedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat că fiecare cutie cu medicamente va avea un cod unic.

În clipa în care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. Dacă medicamentul este valid, va putea fi eliberat, iar dacă se constată că o cutie este contrafăcută, ea fi pusă în carantină şi se vor lansa nişte alerte la structurile responsabile de siguranţa circulaţiei medicamentelor şi se vor face investigaţiile necesare. Există şi în prezent sisteme de trasabilitate şi de verificare a medicamentelor, dar nu atât de precise cum vor fi cele care vor intra în vigoare”, a spus Zaharescu.

Pe de altă parte,. preşedintele OSMR a punctat că nu vor mai putea fi eliberate fracţii din cutiile de medicamente, România fiind o excepţie cu această practică în farmacii.

Aceasta este situaţia normală. Nicăieri în ţările UE nu se acceptă o asemenea procedură. Noi facem o excepţie.(…) Autorităţile împreună cu producătorii vor trebui să găsească soluţii pentru ca procedurile care vor fi puse în practică să nu îi afecteze pe pacienţi”, a spus Zaharescu.

 

Sursa: România Liberă

 

Lasă un răspuns