[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România – Noile buletine electronice în dezbatere publică

Ministerul Afacerilor Interne a organizat ieri, 26 iulie 2017, o dezbatere publică având ca subiect noile buletine electronice

La dezbatere au participat societatea civila, oameni simpli dar și preoți care nu sunt de acord cu introducerea cipului în noua carte de identitate dar nici cu amprentarea.

Ca elemente de noutate cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera și pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. Pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conține amprentele acestora.

Dimensiunea va fi mai mică, va fi inscripționată fata verso și va conține data nașterii și semnătura olografa.

Noul buletin va conține stocarea în condiții de siguranța a datelor biometrice, ale titularului , respectiv imaginea facială și opțional amprentele a doua degete iar amprentarea nu se stochează în nicio bază de date.

Reprezentanții MAI au spus ca este necesară emiterea unor noi acte de identitate deoarece actualele acte de identitate sunt emise cu o tehnologie din anii 90.

Dar și alinierea la cerințele Comisiei Europene privind securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului al migrației ilegale al traficului de droguri și de persoane.
Costurile nu vor depăși 1 milion de euro pt înlocuirea infrastructurii pentru cărțile electronice.