[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ROMANIA – ANVELOPELE DE IARNA OBLIGATORII

              In atentia celor care intentioneaza sa mearga in tara dupa data de 1 noiembrie – Legea nr. 161/2011 care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, este in continuare in vigoare pe teritoriul statului nostru.

           cauciucuri iarna 2Avand in vedere ca de la 1 octombrie a inceput deja sa ninga in cateva zone din tara, consideram important sa reamintim cateva informatii cu privire la acest subiect. Autovehiculele trebuie echipate in mod corespunzator atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata. Utilizarea cauciucurilor de iarna este deci conditionata de starea carosabilului si nu se face referire in lege la o anumita perioada de timp.

Singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile ‘’M+S’’, ‘’M.S.’’, ‘’MS’’, ‘’M&S’’, fara a include in acesta categorie anvelopele marcate numai ‘’all seasons’’. Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti ‘’mud’’ si ‘’snow’’, care inseamna ‘’noroi (namol)’’ si, respective, zapada.

Conform normei in vigoare, autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto – categorie care include autoturismele personale, precum si autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe toate rotile.

Autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto si autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/exelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Singura autoritate abilitata sa controleze daca un vehicul este dotat sau nu in mod adecvat cu anvelope de iarna este Politia Rutiera, pentru tot spectrul de autovehicule. Insa pentru autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto si autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone dreptul de oprire si control in traffic revine si Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier.

Politistii locali nu au dreptul sa verifice daca masina pe care o conduceti este echipata sau nu cu anvelope de iarna.

Verificarile vor urmari corespondenta dimensiunilor inscriptionate pe cauciucuri cu cele din cartea de identitate a vehicului, gradul de uzura si eventuale taieturi sau rupture ale cordului. Verificarea poate dura cel mult 15 minute, fara a se verifica integral starea tehnica a autovehicului.

Neregulile constate sunt sanctionate cu retinerea certificatului de inmatriculare si o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amenda a crescut la 80 de lei, ceea ce inseamna in cazul de fata o amenda cuprinsa intre 720 si 16.000 lei.

Sursa: AvocatNet.ro