[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România – Prima Academie a IEI s-a înființat la Tulgheș

Ia noastră românească are o Academie în localitatea Tulgheș din județul Harghita, localitate locuită preponderent de români, și are rolul de a păstra și a transmite mai departe tradițiile și portul popular

Ideea înființării unei Academii a Iei, în fapt un centru de țesături și cusături tradiționale, îi aparținei unei tinere din Tulgheș, Cristina Timariu, care își dorește ca aceasta să fie punctul de plecare în păstrarea tradițiilor și a identității naționale.

IA AcademIA este infrastructura sufletului nostru, așa am concluzionat. IA AcademIA este momentul de la care pornim pentru a concretiza păstrarea tradițiilor, păstrarea identității naționale, pentru a trage un semnal de alarmă că trebuie să fim respectați ca națiune pentru a nu mai permite nimănui să ne fure identitatea, modelele, pentru a nu mai vedea designeri care ne fură ia, ne fură tradiția și identitatea, până la urmă”, a declarat Cristina Timariu.

Aceasta a spus că, în cadrul centrului, se vor organiza workshopuri, iar toți cei care vor dori vor putea să învețe de la bătrânele satului să coasă sau să țeasă.

„De la Tulgheș nu vor pleca iile vechi — acelea vor rămâne identitatea noastră — vor pleca, în schimb, ii noi, dar cu modele autentice vechi. Ia de Tulgheș va fi înregistrată ca marcă oficială și sperăm ca Tulgheșul, în curând, să fie un centru de creație și învățare pentru toți cei care doresc să reînvețe să fie români în Harghita”, a punctat Cristina Timariu.

La rândul său, inițiatoarea comunității online La Blouse Roumaine, Diana Andreea Tănăsescu, care susține acest proiect, alături de primăria din Tulgheș, precum și de școala și muzeul din localitate, a spus că Academia Iei va deveni un nou curent spiritual, educațional, cultural și economic, care va pleca din Harghita. Aceasta a donat muzeului din localitate o ie oltenească și a venit cu ideea înființării la Tulgheș a unui muzeu al iei, primul din România.

Agerpres