[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România – Scandal la nivel universitar, diplome de licență fără studii, vândute ca la piață

Peste 100 de percheziţii au avut loc în această dimineață în judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş într-un dosar denumit Diplome de licenţă fără studii.

Poliţiştii au venit azi dimineaţă, 26 iulie 2017, la locuinţele unor profesori universitari şi studenţi şi, potrivit unor surse judiciare, au loc percheziţii şi la sediile universităţilor „Aurel Vlaicu” şi „Vasile Goldiş” din Arad.

Peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii arată că mai multe cadre didactice au primit bani şi bunuri materiale cu ocazia unor examene la diferite discipline, susţinute chiar în afara perioadei de examinare sau cu ocazia licenţelor.

Descinderile în forță ale procurorilor vizează traficul de diplome de licență de la facultățile de medicină dentară, tehnologie, psihologie, medicina generală și drept din cele două universități din Arad.

Unii studenţi străinii, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc sau nu înţeleg limba şi, totuşi sunt promovaţi în schimbul unor sume de bani. Studenţii primeau în timpul examenelor susţinute online răspunsurile corecte la teste-grilă pe telefoanele mobile, de la informaticienii instituţiei de învăţământ. Alteori, aceştia din urmă modificau nota de examen, încât studentul să fie promovat sau lucrările de licenţă erau cumpărate chiar de la profesori, gata elaborate.

Reţelele infracţionale erau formate din cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi. O modalitate de a intra în posesia banilor era aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar, ai cărora administratori erau în relaţii de prietenie cu profesorii.