[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

România și Italia – surori la corupție în Europa

Deși a trecut aproape o lună de la prezentarea raportului  rapporto di Transparency International asupra corupției în lume în 2015, am putea spune că datele nu s-au schimbat prea mult.

În Uniunea Europeană se înregistrează, în ultimii ani, o creștere alarmantă a corupției în mai toate statele membre. România, alături de Italia, rămând două țări surori în ceea ce privește acest fenomen. Mai mult, România a făcut un pas înapoi față de Peninsulă, coborând o poziție în clasamentul celor mai corupte țări din Europa, după Grecia și Bulgaria.

 

Cei mai corecți oameni și cele mai corecte instituții din lume? Danemarca (90 puncte), Finlanda (89 puncte) și Suedia (88 puncte), locurile unde coprupția este aproape inexistentă, potrivit rapotului care este o organizație non guvernamentală și care face aceste sondaje de mai mulți ani.

România se situează pe locul 48, adică aproape la jumătate, urcând o poziți efață de anul trecut, în urma Ungariei, Poloniei sau Cehiei dar înaintea Italiei, Greciei și Bulgariei.


Documentul prezentat de organizație arată corupția percepută în sectorul public în 176 de țări, calculat pe baza păreilor adunate, nu din cele ale cetățenilor  însă ci din cele ale oamenilor din economie și experților internaționali.

Aceeași organizație a explicat în repetate rânduri că „nu există o modalitate sigură de calculare a nivelurilor absolute ale corupției”. De aceea raportul Transparency International ne permite să citim despre „reputația” țării noastre în lume.