Un reportaj publicat miercuri, 30 ianuarie, de revista britanică NewStatesman are un titlul mai mult decât edificator: „Romania, ţara fără cale de întoarcere”. O radiografie nudă și crudă despre țara noastră, unică, inconfundabilă, greu de definit.
Materialul începe cu un român, Victor, un descurcăreț adaptat vremurilor, care, cu un furgon rablagit, duce românii în Portugalia, conducând 50 de ore cu 3 ore pauză. Îi duce pentru că de adus sunt puțini cei care se mai întorc, scrie jurnalistul semnatar al acestui articol, MATTHEW ENGEL.
Și materialul continuă cu o retrospectivă a istoriei crunte a acestui popor care a trebuit să se adapteze între marile imperii pentru a supraviețui, dezvoltând acea artă a aranjării, a șmecheriei și combinației.
România – Nu este o naționalitate, este o profesie”
„România – Nu este o naționalitate, este o profesie”. Un titlu al unui capitol care te pune pe gânduri și care confirmă întreaga analiză a jurnalistului despre nenorocirile acestui popor fără cale de progres, „fără cale de întoarcere” din drumul spre prăpastie spre care se îndreaptă.
La momentul căderii dictaturii lui Ceauşescu populaţia României era de 23.5 milioane. Acum a scăzut la 19.5 milioane şi acestea sunt doar cifrele oficiale. Unele estimări arată o scădere ceva mai consistentă (un milion, chiar două, de oameni), cel mai important factor fiind circulaţia liberă, una dintre valorile cele mai dragi ale Uniunii Europene. Un alt factor este rata scăzută a natalităţii.
Emigrația românească a devenit un fenomen mai mult decât îngrijorător, o prblemă de siguranță națională și singurul factor economic stabilizator al țării. Românii ţin în viaţă în Europa domenii care s-ar fi prăbuşit în lipsa lor: de exemplu Germania nu şi-ar fi putut dezvolta sectorul construcţiilor, măcelăriile ar fi rămas fără forţă de muncă, iar culturile de cartofi şi sparanghel, inexistente.
În ultimii ani emigranţii nu mai sunt cei de altădată. Cei care pleacă acum din România fac parte din două mari categorii: absolvenţii de elită, respectiv populaţia de la ţară, care merge să „eviscereze puii vestici sau să spele closete, majoritatea în Spania sau Italia.
Citește mai mult pe:
newstatesman.com