Din 17 iunie 2015 emisiile de televiziune analogică terestră prin tehnologia UHF (ultra high frequency) vor înceta și se trece la transmisiunea digitală, pentru care este nevoie de un alt tip de echipament.
Prin antenele clasice și pe televizoarele vechi nu mai poate fi recepționat decât postul public de televiziune TVR1.
Odată cu oprirea transmisiei analogice terestre, din 17 iunie 2015 Societatea Națională de Radiocomunicații (RADIOCOM) pornește demersul de a trece la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluții de tranziție a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iași.
În prima fază se vor testa modul în care emițătoarele analogice existente pot fi actualizate, calitatea semnalului transmis de emițătoarele actualizte și parametrii de emisie ai acestora. De altfel, se vor realiza două rețele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.
Oprirea transmisiunii analogice terestre nu este un moft al României, ci este o obligație internațională.
Dintre cele trei medii de transmisie (terestru, cablu și satelit), doar transmisia terestră și cea prin satelit sunt potrivite pentru a oferi acces tuturor locuitorilor unei țări la servicii de televiziune, conectarea cu cablu a zonelor rurale izolate presupunând costuri mari. Asta justifică alegerea la nivel european a acestei soluții.
În România, prin OUG 18/2015 publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2016 încetarea transmisiei analogice, în anumite condiții.
Sursa: www.playtech.ro