Statele membre UE, inclusiv România, vor împărţi refugiaţii în baza unui sistem de cote.
Grupările criminale folosesc Facebook pentru a atrage imigranți în călătoriile către Italia. Folosind expresii mai potrivite pentru reviste turistice și imagini de iahturi de lux, contrabandiști cu sediul în Egipt și Turcia își fac publicitate în social media.
Numele paginilor lor evocă eufemistic imagini ale companiilor de turism, mai degrabă, decât rutele de contrabadă care poartă un număr record de imigranți în întreaga Europă. „Azil și imigrație în întreaga Europă – ajutor în materie de imigrație și azil”, este sloganul pentru o rețea turcească. Un alt grup oferă vize false și pașapoarte, în timp ce un alt contrabandist cu sediul în Egipt își numeste grupul său: Drumul spre Europa și ilustrează pagina cu o imagine a lui Moise despărțind Marea Roșie.
Aceștia promit migranților o călătorie sigură și șansa unei vieți mai bune. Realitatea este însă cu totul alta, oamenii fiind înselați, devenind victime ale acestor grupări criminale.
Comisia Europeană a anunțat miercuri noua agendă europeană în materie de migrație.
Europa nu poate aștepta în timp ce multe vieți se pierd. Eforturile de căutare și salvare vor fi intensificatepână la restabilirea nivelului de intervenție prevăzute de fosta operațiune italiană „Mare Nostrum”. Pentru a tripla bugetul pentru Frontex – operațiunile Triton și Poseidon, Comisia a prezentat deja un buget rectificativ pentru 2015 și va prezenta propunerea sa pentru 2016 până la sfârșitul lunii mai. Odată implementate, se va extinde atât capacitatea cât și sfera geografică a acestor operațiuni, oferind sprijin operațional statelor membre sub presiune și ajutând pentru a salva viețile migranților. Această solidarietate, de bun augur, va trebui să fie menținută atâta timp cât presiunea migratorie persistă. Noul Planul Operațional Triton va fi prezentat până la sfârșitul lunii mai.
Noua agendă europeană în materie de migraţie prevede o distribuire uniformă a responsabilităţii pentru imigranţii care ajung pe ţărmurile europene şi care se califică pentru azil. România ar urma să ia, în baza acestui plan, 3,29% din cei 20.000 de refugiaţi din centrele din afara UE şi 3,75% din totalul imigranţilor care ajung în UE şi se califică pentru azil.
Planul Comisiei Europene anunță următoarele măsuri: transferarea unui număr de 20.000 de refugiaţi în toate statele membre UE, în funcţie de cote care nu sunt obligatorii, un buget de 50 de milioane de euro pentru relocarea imigranţilor, mobilizarea unei sume suplimentare de 60 de milioane de euro din fonduri de urgenţă pentru statele cele mai afectate de această criză și operaţiuni în Mediterană pentru capturarea ambarcaţiunilor pentru prevenirea exploatării migranților de către grupările criminale.