1 ianuarie 2014, zi importantă pentru producătorii de carne de porc din România.
Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeană vor putea fi reluate de la 1 ianuarie 2014. Asta va fi „o şansă pentru producătorii români să se capitalizeze, deorece vor putea vinde produsele mai scump“, a declarat Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003.
Mai scump credem noi că va fi mai greu să o vândă, date fiind şi aşa preţurile mari praticate în România.
Acum 10 ani Europa a invocat un motiv, şi anume acela că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat). În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
Având în vedere că în pieţele vest-europene puterea de cumpărare este superioară celei din România, producătorii vor putea exporta produsele mai scump, fapt care va creşte media generală a unei unităţi de porcine şi implicit profitabilitatea., a mai spus Valentin Şoneriu.
Câteva probleme se ridică însă. În primul rând preţurile ridicate cu care se comercializează carnea de porc, în ţările occidentale acestea fiind mult inferiore, evaluate faţă de nivelele salariale din aceste ţări. În al doilea rând, România, mare consumatoare de carne de porc, nu are încă o porducţie care să acopere necesarul, mare parte din consum fiind acoprit cu importuri masive.
Oportunităţi sunt şi pe piaţa din Rusia Pe lângă Europa de Vest, producătorii români ar putea să înceapă anul viitor exporturile şi în Rusia, în prezent ANSVSA fiind în discuţii cu specialiştii ruşi pentru asimilarea procedurilor şi pentru normele de siguranţă alimentară. „Producătorii români sunt pregătiţi, au toate standardele. Mai mult, facilităţile de producţie sunt foarte noi, probabil printre cele mai noi tehnologii din Europa“, estimează oficialul.