[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii au donat sânge la Roma

cri 2

O campanie de donare de sânge la Roma, ”emergenza sangue” a găsit și donatori români.

Sâmbătă, 28 februarie, de la orele 8 la 11, în Piața Imacollata din Roma (cartierul San Lorenzo), Crucea Roșie Italiană (CRI) a amenajat o locație pentru donat sânge. O echipă de medici, asistenți și voluntari italieni dar și de alte naționalități era prezentă de la primele ore ale dimineții cu mașini speciale, campere dotate cu tot ceea ce este necesar pentru această operațiune importantă: donarea de sânge. Momentul face parte dintr-o amplă campanie a Crucii Roșii din Roma chemată ”Emergenza sangue” (Urgența sânge) desfășurată pe cartiere și comitete cetățenești și își propune informarea, sensibilizarea și convingerea cetățenilor să doneze sânge,

stefano pastorello
Francesco Pastorello

Președintele noului comitet creat în zona San Lorenzo (zonă istorică a orașului), Francesco Pastorello, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate publicației noastre, că acest comitet zonal al Crucii Roșii a fost inaugurat cu numai un an și jumătate înainte, având sediu o locație în via dei Campani. Această ieșire în piață este un mod de a se prezenta cetățenilor cartierului și de a le cere contributul lor ”de sânge”. Recoltarea sângelui este o activitate cu tradiție la Roma dar este pentru prima dată când aceasta are loc aici, în acest cartier.

La Roma 1% din populație a donat sânge până acum

”La Roma 1% din populație a donat sânge până acum, ne-a mai declarat președintele comitetului CRI pe sectoarele II și III ale Capitalei.  Trebuie să muncim mult pentru a ridica acest procent pentru că la Roma este nevoie mare de sânge. Aceasta, atât pentru fluxul de persoane care intră în spitalele romane și au nevoie în intervențiile operatorii cât și pentru marea nevoie legată de un mare oraș. Pe deoparte accidentele stradale care ridică nevoia de sânge, pe de altă parte cea obiectivă, cea a faptului că Roma se simte prea puțin ca o comunitate prin ritmul frenetic al cotidianului care nu permite fiecărei persoane să vadă importanța acestei nevoie acute.”

dobnare sange 2Dincolo de donațiile și transfuziile de sânge ,,noi organizăm multe activități în oraș, una dintre acestea fiind cursurile de limba italiană pentru străini. Acesta este o acțiune care de aduce satisfacții pentru că în fiecare zi numărul cursanților crește. Grație acestui curs, mulți cetățenii străini, români în particular, au răspuns pozitiv inițiativei noastre. Acesta este un alt mod de a integra mai bine străinii în rândurile populație. De multe ori o persoană străină nu numai că nu poate găsi de muncă, dar neștiind limba nici nu se poate propune cu ceea ce știe să facă pentru că nu cunoaște limba pentru a se putea adresa. Am descoperit că are loc o îmbogățire nu numai a celor care vin la cursuri ci și a noastră, a voluntarilor italieni care am învățat foarte multe de la străini.”

Mulți dintre cursanți de la limba italiană pentru străini, (români, pakistanezi) astăzi au venit să doneze sânge tocmai pentru a da un sens de participare, de colaborare inițiativei CRI.

emigrantul reclama fata
Constantin Șorici (centru) alături de voluntarii CRI

Constantin Șorici, rezident la Roma de câțiva ani dar și membru activ al comunității românești, a fost unul din primii donatori. ”Am donat pentru că o fac aproape în fiecare an și, dincolo de asta, pentru a da un imbold și altor români. Deja m-au sunat câțiva prieteni care s-au înscris pentru următoarea acțiune”. Până la ora 10 alți câțiva români și italieni se așezaseră la coadă pentru a face nobilul gest.

Ca să ne dăm seama de ce înseamnă voluntariat la Roma, în rândurile Crucii Roșii în mod particular, structura acesteia are peste 300 de voluntari iar la ultimul apel, într-o singură săptămână, au venit 214 cereri de înrolare ca volunatri în Crucea Roșie Italiană.

C.M.

afise cri cri