Departe de casa, romanii au jucat Hora Unirii
Două asociații românești, ”Urmașii lui Neagoe Basarab” și ”Asociația Părinților Români din Italia”, au sărbătorit duminică, 25 ianuarie 2015, Ziua Unirii la biserica ortodoxă Sf. Ștefan din via Giorgio Morandi, 42 -Roma. venimentul a început cu slujba duminicală, frumos articulată la sfârșit prin evocarea evenimentului, a celor 156 de ani de la unirea Moldovenilor cu muntenii, de căte arhimandritul Ștefan ene Popa care i-a îndemnat, pe cei aproape 70 de români, la înțelegere și unitate: ”Acesta este mesajul celor care au înfăptuit Unirea de la 1859, când oamenii aceia aupecetluit dragostea frîțească dintre toți membrii celor dou provincii, indiferentu unde ar fi fost ei născuți: din Botoșani sau din Teleorman, din Dobrogea sau Focșani. Toți cei care suntem în această țară suntem frați, suntem fii ai lui Dumnezeu, suntem datori să ne iubim și să fim uniți unul cu celălalt. Acesta este mesajul Unirii dela 1859”.
text: Cisti Merchea foto: Cristian Dobrin
S-a intonat imnul național iar toți cei prezenți s-au strâns în Hora Unirii. Un moment emoționant într-un spațiu restrâns care adăpostește această biserică românească ortodoxă de mai bine de 20 de ani. Asociațiile, alături de ziarul EMIGRANTUL, au înmânat celor doi preoți ai bisericii, arhimandritului Ștefan Ene Popa și preotului Costel Mihalache, diplome de recunoaștre a activităților lor în păstrarea și promovaea tradițiilor, istoriei, culturii și religiei românești peste hotare. Nu a lipsit la sfârșit un binemeritat ospăț cu sarmale și cozonac, vin din țară oferite de cele două asociații pentru a se simți cu toții mai aproape de România, mai aproape unii de alții.
În același timp, asociația ”Ulpia Traiana Romana” a creat un eveniment similar, pentru al treilea an consecutiv, la centrul sportiv Borghesiana din zona est a Capiatlei Italiei. Deși poate mai puțini ca anul trecut, românii au venit cu mic cu mare, îmbrăcați în frumoase costume populare, pentru a marca evenimentul, pentru a juca Hora Unirii așa cum făceau acasă. Artista populară Ionica Stan a venit tocmai din orașul Unirii, din Focșani, și a întreținut atmosfera mai bine de cinci ore cu cântece și joc pentru toți cei prezenți, așa cum o face mai mereu întoată Italia. Nu au lipsit micii și berea pentru cei care au rezistat până spre seară la acest eveniment.
Un concurs de desen pentru copii cu tema unirii, pus la cale de asociația organizatoare, a adus participanților premii și diplome.
Un eveniment care arată că, deși departe de casă, românii rămân cu inima acolo, în România, cu sufletul la tradiții, obiceiuri și momentele istorice care i-au consacrat ca români.
foto și text: Elvira Colțea