[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii, convocați să împrumute statul

Statul va emite, în premieră, de la începutul săptămânii viitoare, titluri de stat pentru populație, în valoare totală de 100 de milioane de lei, cu maturitate de doi ani. Valoarea unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei pe unitate.

bursa-de-valori

Până pe 19 iunie, titlurile vor fi disponibile în cadrul sediilor băncilor: BCR, BRD, Raiffeisen Bank. De asemenea, vor putea fi cumpărate titluri de la sediile participanților eligibili, a căror listă poate fi consultată pe site-ul Bursei de Valori București.

Achiziția titlurilor de stat se va putea face în numerar, direct de la ghișeul băncilor menționate sau prin ordin de plată sau transfer bancar. După ce titlurile au fost subscrise, va urma stabilirea dobânzii finale, alocarea acestora și tranzacționarea la BVB.

De săptămâna viitoare, orice persoană fizică va putea să cumpere titluri de stat. Suma este garantată în totalitate de guvern, însă dobânda oferită este mai mică decat cea de la bancă.

Titlurile au o maturitate de doi ani. Rata dobânzii va putea fi încasată anual, la datele de 27 iunie 2016 și 26 iunie 2017. Pe 26 iunie 2017, adică la finalul celor doi ani, titularul va încasa de la stat și valoarea nominală a titlurilor pe care le deține – numărul de titluri, ori 1.000 de lei.

Perioada de ofertă este între 8 și 19 iunie, iar programul de subscriere este între orele 9,00 și 17,00 ale fiecarei zi lucrătoare, cu exceptia ultimei zile, când va fi între 9,00 și 13,00.

Lansarea obligațiunilor va avea loc în data de 26 iunie la Bursa de Valori București, când se vor putea realiza și primele tranzacții.

 

Sursa: www.evz.ro