[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii cu mașini înmatriculate în România pot circula în Italia

       Sorin Nedea din Bologna întreabă, Ministerul Transporturilor din Italia răspunde

auto targa ro

        În urma neliniștii crescânde a românilor care circulă în Italia cu mașini înmatriculate în România pe baza unei procuri sau a unui contract de comodat, cu câteva zile în urmă Sorin Nedea a adresat o întrebare directă Ministerului Transporturilor din Italia, cerând un răspuns precis la întrebarea nerostită, dar pe buzele tuturor: ce trebuie să facem ca să nu intrăm în conflict cu legea italiană?

Reamintim că întrebarea lui Sorin Nedea era strict legată de intrarea în vigoare pe data de 3 noiembrie 2014 a Circularei nr. 15513 emanată pe 10 iulie 2014 și care prevede un “aggiornamento” (actualizare) a cărții de circulație în cazul autovehiculelor care circulă în Italia dar nu sunt conduse de proprietar. Întrebarea era următoarea:

         Spett. MINISTERO DELLE INFRASTRUTTURE DEI  TRASPORTI

Dipartimento per i Trasporti Direzione Generale per la MotorizzazioneDivisione 5Via G. Caraci, 36-00157 ROMA

OGGETTO: CHIARIMENTI APPLICABILITA’ CIRCOLARE N. 15513DEL10/07/2014 Con riferimento alla Circolare n.15513 del 10/07/2014, ai fini di una corretta informazione dei rumeni residenti in Italia sottopongo alla Vostra cortese attenzione la seguente situazione:

– conducente cittadino rumeno residente in Italia

– autoveicolo con targa rumena, immatricolato quindi in Romania

– proprietario dell ' auto è cittadino rumeno non residente in Italia, diverso dal conducente

– procura notarile del proprietario a favore del conducente, ANTERIORE AL 3 NOV. 2014, redatta in Romania davanti ad un notaio rumeno, tradotta e legalizzata in Italia

Domanda: la circolare sopranominata è applicabile in questa situazione? Come si deve comportare un conducente nell’ ipotesi di qui sopra per non incorrere nelle sanzioni legali? Precisando che la risposta interessa decine di migliaia di rumeni che si trovano in questa  situazione e che sarà mia cura fornire le Vostre informazioni direttamente agli interessati con fido in una Vostra celere risposta.

Cordiali saluti. Av. CARMEN MADLEN NEDEA

Email: info@studiolegalenedea.it

       m inisterul transporturilor italian Răspunsul Ministerului Transporturilor din Italia

Răspunsul nu s-a lasat mult așteptat și astăzi, 26 ianuarie 2015,  îl punem la dispoziția tuturor românilor ce se regasesc în situația descrisă mai sus, cu precizarea expresă că acest raspuns este valabil în momentul  de  față și  nu  se  referă  la  legi  viitoare  sau modificari  viitoare  ale  legilor existente  în  materie  de  transport  și  cod al  străzii  italian. Cu  promisiunea  ca  jurnalul nostru va publica în cel mai scurt timp cu putință orice noutate in privința argumentului tratat în acest articol, vă invit să citiți și … să vă liniștiți!

 

raspuns ministerul transporturilor italian

”Răspunzând cererii dumneavoastră trimisă pe mail cu privire la tema în cauză, se precizează că normativa mai sus citată nu poate fi aplicată pentru autovehiculele înmatriculate în afară pentru care, nefiind înregistrate în Arhiva Națională a Vehiculelor și nefiind dotate cu libret de circulație emis în Italia, nu poate fi efectuată nici o actualizare. ”

        Directorul diviziei, 

       Dr. Pietro Marianella