[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii de la Bologna, întruniți în cadrul Primăverii Culturale FAI

cornelia crismaru

 

 

 

Cornelia Crîșmaru  _______________

 

Duminică 22 martie românii din Bologna s-au reunit la Teatrul Comunal, în centrul orașului cu ocazia evenimentelor culturale FAI (Fondo Ambiente Italiano/Fondul de Mediu Italian). Pentru prima dată, în cadrul Primăverii FAIaflată la cea de-a douăzeci și treia ediție participă și comunitatea românească.

Prezentarea a fost susținută de către mediatoarele culturale, Iulia Antonia Dejeu și Tatiana Perju în colaborare cu Maria Giovanna Caccialupi, sociolog. La întâlnire au participat câteva zeci de români. Evenimentul a constat în prezentarea istoriei celui mai mare teatru public din Bologna și în vizitarea maiestuaselor încăperi. Intrarea a fost liberă.

„Cu ocazia zilelor de primăvară, FAI. Fai există de mai mulți ani, din fericire funcționează și la Bologna, iar anul aceasta și-au propus să îi atragă și pe noii locuitori ai Italiei, noii cetățeni. Anul trecut au avut prima experiență prin comunitatea filipineză și acum noi, cei care reprezentăm limba română. Zilele FAI se încheie în această seară iar pe decursul acestei perioade au avut loc prezentări la Teatrul comunal, precum și în alte teatre mai mici”, a declarat Iulia Antonia Dejeu, mediator cultural la Bologna

Maria Giovanna Caccialupi, sociolog și una dintre organizatoare a mai adăugat că „Este un proiect FAI dedicat emigranților. Anterior acestor prezentări au fost organizate cursuri de formare în istoria locală și istoria artelor. Sloganul acestor cursuri a fost: “Nu poți deveni italian căsătorindu-te cu un cețățean italian ori lucrând în condiții dezumane, ci cunoscând istoria locului în care trăiești.” Pe lângă porția de istorie servită timp de aproximativ două ore, întalnirea a avut drept scop cunoașterea și integrarea românilor în comunitate.

Primăvara FAI este cel mai important eveniment organizat de către Fondo Ambiente Italiano și își propune să facă cunoscute cele mai frumoase locuri și opere de artă din Italia.