[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii de pretutindeni vor avea mai mulți bani

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmează să aibă un buget de 25,4 milioane de lei (majorare cu 44,6% față de 2017) în 2018. Astfel, românii din afara granițelor se vor bucura, din 2018, de mai multe oportunități de finanțare din partea instituției.

Principalele obiective pe care și le propune conducerea MRP pentru anul 2018 constau în:

  • susținerea asociațiilor, organizațiilor și parohiilor românești din afara granițelor țării care predau în mod voluntar limba română, dezvoltarea de aplicații pentru învățarea interactivă a limbii române, precum și continuarea programului MRP „Limba română, educație și comunicare”.
  • extinderea proiectelor mass-media în limba română, precum şi continuarea celor existente, în toate formele: print, radio, tv, online și se va insista pe stagiile de practică pentru jurnaliştii români din afara ţării în redacţiile instituţiilor media din România.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat că în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sunt prevăzute fonduri pentru un sediu în Sicilia, unde li se va acorda sprijin românilor aflați la muncă în această regiune, și pentru trimiterea unui atașat în Marea Britanie.

Am avut o misiune recent, în urmă cu zece zile, care s-a deplasat în Sicilia și a identificat în cooperare cu Primăria orașului Vittoria sediul viitorului centru interdisciplinar, care va acorda sprijin românilor aflați la muncă în această regiune. De asemenea, bugetul cuprinde și efortul de a trimite un atașat de diaspora pentru prima dată în Marea Britanie, încercând să acordăm sprijin acestei comunități în condițiile procesului de Brexit, a mai afirmat ministrul Păstîrnac.

Toate aceste demersuri ale MRP se încadrează într-un proces mai amplu de adaptare a instrumentelor legislative care să permită Guvernului României dezvoltarea și implementarea unor politici adaptate la noile realități ale comunităților românești din străinătate.

 

Lasă un răspuns