[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii din Germania sunt invizibili pentru Guvernul României

 

Comunicat de presă al deputatului de Diaspora Aurelian Mihai.

aurelian-mihai-21-660x330

Zilele trecute m-am aflat în Frankfurt, ca urmare a situaţiei care a fost semnalată de presa românească din Germania cu privire la grupul muncitorilor români care au protestat pentru neplata salariilor, angajaţi ai firmei de construcţii Kaczor din Offenbach pentru complexul Europaviertel, unde Contractorul general al șantierului la care lucrează românii este D&B Bau GmbH cu sediul în Neustadt/ Weinstraße.

Din relatările muncitorilor români, antreprenorul din Offenbach nu a achitat chiria pentru cazarea muncitorilor români, mulţi dintre acestia, practic, neavând unde să locuiască. La iniţiativa Primăriei din Frankfurt și prin bunăvoinţa manifestată de dl. primar Peter Feldmann, s-a reuşit în aceste zile să fie cazaţi o parte din muncitori.

 In data de 1 iunie 2015, fiind prezent la intalnirea cu o parte din muncitorii români, majoritatea cetăţeni din Botoşani și un român din Tulcea, care lucrează de peste 20 de ani macaragiu, încă există preocuparea legată de neplata salariilor restante pentru lunile Aprilie şi Mai, cât şi în privinţa cazarii pentru zilele urmatoare.

Situaţia este dramatică datorită faptului că, românii, neprimind salariile şi lipsiţi de resursele financiare necesare, își puneau problema inclusiv a repatrierii.

Cu toate acestea și prin actiunea lăudabilă a Sindicatului IG Bau aparţinând Confederatiei Sindicatelor din Germania (DGB), reprezentat de catre Letizia Türk, sindicalista de origine română care lucrează în cadrul proiectului DGB „Faire Mobilität“, cetăţenii români au fost ajutati să îşi revendice drepturile şi incurajați să nu se lase intimidaţi, o parte primind asigurări că vor recuepera o parte din salariu deocamdată.

Iată cum firma de constructii Kaczor din Offenbach a reușit să păcălească, mi s-a transmis, aproape 300 de cetăţeni, mulţi dintre acestia români, cetăţeni care îşi caută stabilitatea financiară departe de casă, obligaţi de condiţiile sociale din România să ia calea străinătăţii.

Cerinţa principală a muncitorilor, unii dintre ei având experienta traiului şi în alte tări, Israel sau Italia, a fost legată de solutionarea acestei probleme bănești, dar discutia a fost dusă mai departe, abordând teme de interes legate de drumul pe care îl parcuge România actualmente, lipsa locurilor de muncă acasă ori dificultăţi în accesarea fondurilor europene.

Tin să adaug mulţumirile mele Ziarului Românesc pentru difuzarea informaţiei și a contactului sindical, dar mulţumiri aduc personal și interesului Letiziei Türk, mai mult decât prezenţa în mijlocul acestor oameni, persoana care m-a condus şi a facut posibil acest dialog cu muncitorii români. Personal, consider lipsa unui atașat pe probleme de muncă în afara ţării de o gravitate severă. Inteleg că în Germania exista un singur atasat al statului român in acest domeniu, la Berlin, delegat se pare şi pentru problemele muncitorilor din alte state, cum este statul austriac. De asemenea, voi aduce foarte curând îmbunataţiri şi propuneri de modificare a prevederilor actelor normative precum şi propuneri pentru un nou acord în materie de muncă între ambele state, interpelările fiind deja trimise către Guvern cu semnalarea acestor cazuri.

 Mai mult, statul român nu şi-a facut datoria în a sprijini temeinic misiunile consulare româneşti, suplimentând personalul existent, firav numeric si nici nu a achiesat la nici una din propunerile pe care atât eu le-am intaintat intre 2013-2015 de a avea noi misiuni diplomatice în Stuttgart şi Frankfurt, unde numărul românilor care vin la muncă, fie din ţară fie din alte state europene, devine din ce in ce mai mare, înfiintarea de noi consulate cerută si de cetatenii romani din aceste zone, chiar și de către cetăţenii români sau germani de origine română implicaţi în politica germană, ca masură, trebuia deja pusa in practică.

Situatia este una infioratoare, mai ales ca nu este singulară pe teritoriul Germaniei, dacă anul trecut, reţin, într-o speţa similară, cativa cetăteni protestau în greva foamei, sau dacă aduc în discutie alte cazuri serioase în materie de nerespectare a legislatiei muncii, situaţie asupra căreia voi mai reveni.

Voi dialoga in continuare informându-mă asupra situatiei muncitorilor și de asemenea voi face tot posibilul ca atât Ministerul Afacerilor Externe cât și Ministerul Muncii, Familiei și Protectiei Sociale să îşi facă pe deplin datoria faţă de romanii din Frankfurt şi în general, pe competentele special privitoare la situatia în general a românilor care se află departe de casă în astfel de situatii.

A discuta despre cum Guvernul inţelege diaspora românească, ma duce cu gândul la votul din noiembrie 2014, la dezinteresul asigurării sansei de exercitare a votului pentru românii din afara tării, la lipsa înfiintării de consulate unde am asigurat că este nevoie pe langă ceea ce am transmis mai sus: Bari, Sardinia, Manchester, Insulele Baleare si Canare, Galicia în Spania, Miami etc.

Este suficient pentru a întelege năravul Guvernului numai dacă analizăm inclusiv încercarea de a restrange pe cat posibil şansele diasporei în politica, de a nu dori suplimentarea numărului de mandate de deputaţi si senatori pentru diaspora sau de a nu dori o lege a votului electronic sau prin corespondentă pentru români.

Rog pe această cale insistent Guvernul României, care ignoră acţiunile opoziţiei parlamentare, care ignoră de ani de zile majoritatea solicitarilor pe care le fac in calitate de deputat al Europei de Vest, calitate pe care cetăţenii mi-au asigurat-o prin votul dat la alegerile din anul 2012, rog aşadar Guvernul României, dacă mă evita și evită și Opoziţia, să facă tot posibilul să asculte atunci cerintele românilor care trăiesc între Stuttgart si Fraknfurt.