Scrisoare deschisă Președintelui României
Nici nu a urcat la Cotroceni, că noul președinte a ieșit cu o declarație politică neinspirată sau prost consiliată. Cineva i-a suflat în ureche că dacă demite ambasadorii din țările unde au fost dezordini și românii au fost jigniți și agresați, problema se rezolvă iar domnia sa câștigă imagine.

Nimic mai greșit. Soluția problemei este la vârf, adică la MAE, din structura căruia fac parte reprezentanțele noastre diplomatice în afara granițelor. O parte a chestiunii a fost ”rezolvată” prin demiterea celor doi miniștri de externe. Dar în esență, nimic nu a schimbat nici în primul tur și cu atât mai mult, nici în cel de-al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru că numărul secțiilor a fost insuficient apriori. Dacă primul Ministru de Externe al României, Titus Corlățean, nu a vrut în nici un chip să mărească numărul secțiilor din Italia, (dimpotrivă, micșorându-l de la 55 în 2009 la 51 în 2014), nici cel de al doilea, Teodor Meleșcanu, nu a făcut-o, invocând inconstituționalități și presupuse opoziții ale BEC.
Ambasadorul României la Roma a transmis, încă din timpul anului, cereri pentru suplimentarea secțiilor de vot în urma consultărilor cu asociațiile din teritoriu, a situațiilor pe care le-a avut din raportările organelor italiene competente, a semnalărilor din presa românească din Italia etc. Mai mult, la fiecare vizită și întâlnire a politicenilor români cu românii din Italia s-a pus această problemă dar s-a răspuns cu nu.
În altă ordine de idei, ziarul ”Emigrantul” și presa centrală românească au demonstrat cu documentele de corespondență dintre primăriile italiene și Ambasada României la Roma, refuzul MAE de a folosi spațiile puse la dispoziție de administrația italiană. Unele primării (Latina, Fonte Nuova, Marcellina citând doar câteva) s-au oferit să pună la dispoziție spații și personal GRATUITE pentru buna desfășurare a alegerilor.
Ambasada României la Roma a fost nevoită de MAE să trimită acestor primării scrisori de mulțumire pentru disponibiloitate și să refuze aceste spații.
Italia a înregistrat cea mai mare afluență la vot (96.724 votanți) dar la un număr de secții mai mic decât cel al orașului Focșani (51). Adică, teoretic, 1896 de cetățeni în medie pe secție. Lucrurile au stat mult diferit, iar numărul românilor prezenți la urne a fost peste media teoretică (Padova 4186, Torino 3647, Bologna 3500, Roma 2900, Academia Română din Roma 5700, Ladispoli 3163, Ostia 2474, Tivoli 2500, Palestrina 2500)
Atât înainte, dar mai ales pe parcursul zilei de 16 noiembrie, personalul ambasadei a fost prezent la secții alături de membrii comisiilor, făcând tot ce i-a stat în putință ca scrutinul să se desfășoare cât mai bine posibil. Oamenii aceștia nu au avut timp nici să mănânce, nici să facă altceva, presiunea votanților ajungând la momente de tensiune, amenințări și chiar agresiune fizică.
Doamna ambasador Dana Constantinescu a fost în permanent contact atât cu presa românească din Italia cât și cu șefii de comisii cu care s-a sfătuit cum să rezolve optimal această aglomerată și tumultoasă zi. Ca să nu mai vorbim de cele câteva sute de convorbiri telefonice cu prefecții îngrijorați de ordinea publică. Italienii nu erau obligați să pună la dispoziție forțe de ordine pentru procesul electoral al unui alt stat, mai ales că aceste unități de poliție, carabinieri etc au anumite costuri.
Duminica alegerilor a fost pentru cei din Roma zi de restricție totală a circulației vehiculelor private. Drept pentru care ambasadorul Dana Manuela Constantinescu a făcut anticameră toată sâmbăta la primarul Romei și a intervenit oriunde a știut și putut pentru a obține o derogare specială numai pentru români.
Nu e vina doamnei ambasador că românii au venit cu miile la secțiile consulare unde nu se putea intra în număr mai mare decât cel admis. La Consulatul României din Roma situația a degenerat spre seară datorită exasperării la care oamenii ajunseseră după ore și ore de așteptat în ploaie.
Mulți dintre semnatarii acestei scrisori am fost prezenți ca observatori acreditați și am văzut pe viu adevărata realitate. Cauzele afluenței masive pe un număr restrâns de secții, ale dezordinilor, se regăsesc în proasta organizare dispusă de MAE, în indolența și dezinteresul cu care au tratat proprii angajați de la reprezentanțele diplomatice și în neluarea în seamă a datelor avute din teritoriu.
De 25 de ani încoace, nu am avut ambasador în Italia așa cum este doamna Dana Constantinescu, care s-a implicat nu numai înaintea algerilor și în timpul lor, ci pe întreaga durată a mandatului, fiind prezentă în permanență în rândurile românilor din Italia. Aproape că nu a lipsit eveniment organizat de comunitate, de asociații, societăți economice și Camera de Comerț unde domnia sa sau colegi din echipa pe care o conduce, să nu fie prezenți.
Alăturăm aici aceeași considerație pentru Consulul General de la Milano, George Bologan, care a stat la rând cu toată lumea în timpul alegerilor iar în timpul mandatului a fost și este o prezență și un sprijin activ al românilor din Italia.
Așa că, înainte de a lua decizii pripite, domnule viitor președinte al României, vă rugăm să analizați bine cauzele la sursă, adică la MAE. Semnatarii acestei scrisori vă stau la dispoziție cu documente și informații.
Ziarul EMIGRANTUL
Ziarul ACTUALITATEA MAGAZIN
Publicația MOMENTO ZERO
Asociația Vocea Românilor (Roma)
Asociația Părinților Români din Italia (Roma)
Asociația Amici dell’Accademia di Romania (Roma)
Asociația Pro Event (Roma)
Asociația Urmașii lui Neagoe Basarab (Roma)
Asociația Românilor din Velletri
Asociația EUROPA ONLUS (Latina)
Asociația EUROPA (Sezze)
Asociația PROPATRIA (Roma)
Asociația Alfa & Omega (Tivoli)
Asociația ANTICA DACIA (Marino)
Asociția Ulpia Traiana Romana (Roma)
Asociația RAPSODIA (Ferentino)
Associazione Italia-Romania per l’integrazione e lo sviluppo (Roma)
Associazione culturale Ro&Ro -Roma
ONG UN MONDO SERENO (Latina)
Asociatia Dacia Nicolaiana ( Bari si Sardegna)
Asociatia Femeilor Românce din Italia (ADRI)
Asociatia Academia Eugen Ionescu (Roma)
Cătălin Mustățea (consilier comunal primăria Villafranca di Verona)
Adrian Chifu (consilier comunal primăria Vermania / nord Italia)
Andreea și Ovidiu Burdușa (antreprenori în domeniul hotelier Roma)