[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii din Italia vor primi mai ușor pensie și ajutor de șomaj

Peste un milion de romani care lucrează la ora actuală în Italia vor beneficia de asistenta in domeniul asigurarilor sociale, gratie acordului de colaborare incheiat intre Cartel ALFA si Patronato ACLI din Peninsula, a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale.

„Prin intermediul acestui acord, Patronato ACLI urmeaza sa sprijine lucratorii si cetatenii romani din Italia, in demersurile birocratice de obtinere a drepturilor de pensie si asigurari sociale.

De asemenea, daca un cetatean roman munceste mai intai in Italia, iar apoi pleaca sa lucreze pentru o perioada de timp in Elvetia – spre exemplu, patronatul il ajuta sa-si reconstituie parcursul din domeniul muncii pana in momentul iesirii la pensie. Acordul este valabil si pentru cetatenii italieni care vin sa-si desfasoare activitatea in Romania, atat in calitate de patroni, cat si de salariati”, a spus Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, o alta componenta a acordului este legata de reinsertia socio-profesionala a lucratorilor romani – plecati initial in Italia – dar care doresc sa se reintoarca pe teritoriul tarii noastre.

„Patronatul nostru are 400 de birouri in Italia, acoperind peste 90% din teritoriul tarii. De asemenea, avem filiale in 20 tari din intreaga lume, inclusiv Romania. Suntem constienti ca fluxul migrator dinspre Romania spre Italia s-a stabilizat, iar in viitor la nivel european se va vorbi mai mult de mobilitate si mai putin de emigrare”, a spus Fabrizio Giuseppe Benvignati, vicepresedinte pentru Patronato ACLI.

Potrivit statisticilor detinute de Patronato ACLI, in acest moment mai putin de o suta de lucratori romani au iesit la pensie in Italia, insa se estimeaza ca, in intervalul 2020-2050, un numar de 600.000 de lucratori straini vor ajunge la pensie in Italia, majoritatea fiind romani.

Lasă un răspuns