[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii din Roma celebrează poezia mondială și opera lui Petrarca…

Cu prilejul Zilei Mondiale a poeziei, Asociația Cenaclului Literar de la Roma, în colaborare cu Asociația Ecomuseum Casilino, prezidat de Claudio Gnessi, precum și cu participarea la eveniment a Doamnei Dr. Stefania Ficacci, organizează  Duminică 26 martie, între orele 13:00 – 17:00, la Casa de Cultură Villa de Sanctis, situat în Via Casilina nr. 665 Roma, sub patronajul municipalității Romei, Municipiul 5 și al Ambasadei României în Italia, evenimentul  „Ziua mondială a poeziei”  – dedicat operei lui Petrarca și influențelor sale în cultura italiană și cea română”
Pe parcursul evenimentul vor avea loc  conferințe și prezentări, recitări și muzică, precum și un mic bufet oferit de Cenaclul de la Roma.
Intrarea este liberă. Capacitatea sălii este de o sută de participanți și este dotată cu absolut tot ce este necesar desfășurării evenimentelor culturale.

Petrarca este una dintre cele mai importante personalități care a marcat cultura universală, parte din umanismul care a dus la schimbările majore în dezvoltarea civilizației umane. El a trăit între 1304 și 1374, a fost prozator, poet, unul din cei mai importanţi poeţi lirici ai literaturii italiene, în special pentru forma perfectă a sonetelor sale s-a impus şi în afara spaţiului de limbă italiană, influenţând lirica europeană.

Privilegiul de a viețui vremelnic pe tărâmul italian, nouă românilor, ne dă oportunitatea de a cunoaște mai bine personalitățile cărora le datorăm ceea ce suntem astăzi, oameni civilizați și cu moștenire culturală europeană, împletită armonios cu  străvechea  și autentica noastră cultură românească.

Cenaclul de la Roma este o societate literară care, pe lângă spațiul deschis manifestării creative ale membrilor săi și a oricui alege să participe la lucrările edițiilor organizate în fiecare lună, are și scopul de promotor al valorilor culturale universale, cu precădere cele românești, vine în sprijinul apărării identității de cultură a românilor care locuiesc la Roma și împrejurimi. Este o societate non profit, apolitică și neîncorporată nicunei grupări cu scopuri diferite celor strict culturale.

Valeriu DJ Barbu