[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii din Roma ies la vot? DA!

Zilele acestea am fost prezent la Consulatul României din Roma unde am realizat mai multe interviuri cu cei care vin aici pentru a obține diferite documente.

Ultima întrebare adresată fiecăruia a fost „dacă va merge la vot”. Ei bine, dacă în anii anteriori „politica nu-i interesa” sau se lăsa cu înjurături de tot felul la adresa tuturor politicienilor, („toți niște hoți”)  iar parlamentarele erau privite cu scepticism, iată că de data aceasta lucrurile au luat o întorsătură radicală. Dintre cele aproape 100 de persoane cu care am stat de vorbă, în interior dar și afară, apoi și în alte zone ale Romei, doar câteva ne-au răspuns cu  NU sau NU MERG.

Majoritatea a spus DA, iar mulți dintre ei un DA din acela hotărât, plin de energie, cu explicații despre diciziile lor de a contribui la schimbarea țării lăsată departe, România.

Frustrarea de a muci departe de casă, de locurile natale, de a trebui să facă afaceri oriunde numai acolo unde și-ar dori nu, neputința de a contribui la bunăstarea țării lor și de a privi cum clanurile chemate „partide” au demolat economia României sunt principalele motive pentru care românii pe care i-am întâlnit vor să iasă la vot. Majoritatea au înțeles și rolul important pe care-l are Europa, Parlamentul European, această casă comună care trebuie să fie locul unde România să se dezvolte, să se afirme, să facă mai bună viața cetățenilor săi dar, în primul rând, cu sprijinul și implicarea cetățenilor. Iar această implicare pleacă de la vot, de la alegerea acelor oameni care merită și trebuie să conducă destinele UE, ale României.

Mai mult, mobilizarea pe rețelele de socializare dar și în viața reală a creat o altă opinie și a indus și mulți nehotărâți să ia decizii. Ionela Doboș a ieșit în stația de metrou Eur Fermi cu un carton pe care scria: „PE 26 MAI EU VOTEZ. TU CE FACI?” O inițiativă care a indus și pe alți tineri să facă la fel în alte locuri din Roma, semn că românii, tinerii în special, nu mai sunt acei indiferenți pe care-i știam.  

De data aceasta există multe opțiuni și nu doar răul minor. Există partide și independenți care nu se mai prezxintă cu persoane pătate sau chiar delicvenți dovediți. Există oameni în care românii de afară speră și au încredere iar diaspora, atentă la tot și la toți, va vota așa cum crede mai bine pentru mai binele țării sale.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns