[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii din Roma uniți la Columna lui Traian de Ziua Națională

30 noiembrie 2014, Roma

HORA UNIRII COLòUMNA 2
Hora Unirii la Columna lui Traian

Românii din Capitala Italiei și împrejurimi au ținut să fie împreună de Ziua Națională a României

O suită de manifestări și spectacole au marcat Ziua Națională a României la Roma și împrejurimi. Românii de aici s-au întâlnit duminică dimineață, la ora 10, la Columna lui Traian, la inițiativa asociațiilor ”Noi suntem români”, ”Ulpia Traiana Romana” și ”Emigrantul” pentru a fi împreună, pentru a marca un eveniment de suflet al celor plecați de acasă.

tricolor colaj

Români din Roma, Ladispoli, Velletri dar și o delegație a Uniunii Democratice a Românilor din Italia venită tocmai din Valleggio dul Mincio (Veneto), jurnaliști, italieni s-au adunat duminică, 30 noiembrie, pentru Ziua Românilor de Pretutindeni dar și pentru sărbătoarea națională 1 Decembrie.  Prezente o echipă a TVR 1 și Radio România Internațional  care au transmis evenimentul. Membri ai acestor asociații, români de peste Prut care ulterior au plecat să voteze, (duminică fiind zi de alegeri parlamentare pentru ei), au aniversat prin cântece, prin evocarea momentului 1918, al luptei românilor de dincoace și dincolo de Prut care au militat pentru unire, au recitat poezii, au jucat hora unirii și s-au simțit mâmdri că pot flutura drapelul tricolor în inima latinității, la baza acelui monument care rămâne garanția apartenenței noastre și a identității de neam latin: Columna lui Traian.

ambasador
Ambasadorul României în Italia, Dana Manuela Constantinescu, vorbind românilor la Columna lui Traian

Ambasadorul României la Roma, ES Dana Manuela Constantinescu și atașatul de presă, Ovidiu Pufu au fost prezenți și au urat românilor La mulți ani și să fie uniți: ”Vă urez să aveți puterea  și viziunea de a crede în proiectul nostru național care se numește o Românie modernă, europeană, pentru care fiecare fiu contează, indiferent dacă se află în țară sau peste hotare”.

Alexandru Neacșu, Maria Bogdan, Irina Maria Bibirig și alți cîțiva reprezentanți ai comunității au recitat, au vorbit despre însemnătatea evenimentului și de cel mai important lucru, unirea, cea care trebuie să dăinuie până la ultimul român. Doi turiști din Arad, Cristian Benzi și Laura Știrba, veniți la Roma pentru ”a petrece vacanța de Ziua Națională și a vedea vestigiile legate de poporul român”,  au fost atrași de drapelele prezente, de comunitatea adunată și fericiți de alegerea făcută de veni la Roma în această zi.

 

 

 

Imnul României cântat de românii aflați la Columnă:

https://www.youtube.com/watch?v=Kny6ydlBpLI&feature=youtu.be

Teatrul Tenda Strisce

Locația, cunoscută în Roma pentru evenimentele organizate de ARI (Asociația Românilor din Italia), a fost și de data aceasta, începând cu ora 14,30, gaza unui eveniment de muzică și dansuri cu artiști din România. Peste 4000 de români au venit să asculte muzica populară a Ionicăi Stan,  să joace alături de ansamblul folcloric ”Dor călător” sau să danseze pe acordurile lui Andrei Păunescu (care a fost felicitat de ziua numelui), Evandro Rossetti, Ioana Bărbuliceanu și Aurel Moldoveanu.

Ambasada României la Roma a transmis mesajul său românilor prezenți prin Laviniu Enii, secretar I, urând ”La mulți ani” și asigurând sprijinul necesar ori de câte ori este nevoie.

sala tendastrisce (Roma)
Teatrul Tendastrisce din Roma

Villanova di Guidonia

Asociația Socio-Culturală ”Alfa și Omega” condusă de Gianina Ghiuță a organizat în piața centrală a localității Villanova di Guidonia un spectacol de două zile, 28 și 29 noiembrie,  pentru românii din localitățile de pe Valea Tiburtinei. Dedicat Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, evenimentul a pornit cu o zi mai ploiaasă dar a culminat duminică cu prezența apeste 2000 de români care s-au distrat pe muzica Steluței Floreștean, a lui Emil Tudose,  Frații Creț, Maria Adriadna Ghiuță și grupul ”Plai mioritic”. Vinul fiert, micii, cârnații, berea nu au lipsit oferite în standuri realizate de sponsorul evenimentului, societatea Lucan Style srl.

villanova copii tricolor
Drapele românești la Villanova di Guidonia
villanova hora 2
Horă românească la Villanova di Guidonia
villanova steluta florestean
Steluța Floriștean în concert la Villanova di Guidonia

villanova prezentare