[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii, la 10 ani de la aderarea UE, tot extracomunitari – dezbatere jurnalistică

5-7 MAI 2017, Roma – Italia

La o scurtă căutare pe Google News Italia cu elementul cheie “romeno” veți constata că, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, mulți jurnalisti italieni și societatea civilă încă îi mai consideră pe cetățenii români din Peninsulă străini din afara Europei (extracomunitari). În consecință și prejudecățile la adresa lor persistă.

Din acest motiv asociația de promovare socială Human4Human și Radio Roma Link, în colaborare cu Asociația Profesionistilor Români din Italia (APRI) și Responsabilità Sociale Onlus au decis să tragă un semnal de alarmă și să le arate gazdelor italiene aspectele europene ale României, timp de trei zile. Cu aceeași ocazie vom marca și un an de la înființarea proiectului jurnalistic Radio Roma Link, primul web radio dedicat românilor din Italia și care iși va prezenta site-ul (www.radioromalink.eu). Evenimentul a primit patronajul Ambasadei României în Italia, al Reprezentanței Comisiei Europene în Italia (6 mai) și al Episcopiei Ortodoxe Române în Italia (7 mai). Cele trei zile vor implica sute de persoane de la jurnaliști la professioniști români și italieni și simpli cetățeni, după cum urmează.

Vineri 5 mai 2017 de la ora 15.00, la sediul Federației Naționale al Presei Italiene, va avea loc

dezbaterea cu jurnaliștii italieni pe tema imaginii românilor în presă. Au fost invitate 100 de redacții românești și italiene. Înregistrarea va fi trasmisă pe platforma Radio Roma Link (https://www.spreaker.com/user/rrlink).

Jurnalista Miruna Cajvaneanu va prezenta o monitorizare a presei pentru a individua cuvintele cheie care contribuie la crearea unei imagini negative a românilor.

Sâmbătă, 6 mai 2017 de la ora 17.00 va avea loc iîn Bazilica San Nicola in Carcere, conferința “România în Uniunea Europeană” la care au fost invitați să ia cuvântul Ambasadorul României în Italia, E.S. George Bologan, jurnalistul Alberto Fumi, directorul responsabil al publicației Langheroeromonferrato.net și “professor visitor” la Universitatea de Vest din Timișoara, avocatul Fabio Maria Galiani, jurnalista Miruna Cajvaneanu și managerul de programe internaționale.

Michaela Schefer (RAI Radioteleviziunea italiana). Moderează jurnalista Anca A. Mihai. Va urma, apoi, un concert extraordinar cu trupa de la Bucuresti, Cobzality.

Duminică, 7 mai de la ora 10.00, oaspeții italieni și români sunt invitați la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci (Via Alessandro Viviani 24) pentru a participa la o litughie ortodoxă. La ora prânzului, enoriașii vor fi invitati la masă cu scop caritabil în Parcul Viaductelor (Parco degli Acquedotti).

Începând cu data 8 mai noul site al Radio Roma Link (www.radioromalink.eu) vă aduce noutăți cotidiene pentru vorbitorii internauți de limba italiana și de limba română.

Pentru alte detalii puteți contacta asociația Human4Human

Președ. Anca A. Mihai

Tel +39 3493452268

Email: ancamihai@outlook.com