[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii revoluţionează cercetarea medicală mondială

România a câştigat Locul I la cel mai prestigios concurs internaţional de microrobotică, ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation), desfăşurat la Seatle, SUA.

icra-2015

Echipa de cercetători de la Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, formată din doi profesori şi doi studenţi i-a uimit pe americani. Un dispozitiv de dimensiuni foarte mici, creat de ei în laborator le-a adus Locul I la cel mai prestigios concurs internaţional de microrobotică, ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation), desfăşurat în perioada 26-30 mai 2015.

Câştigul este cu atât mai mare, cu cât a fost pentru prima dată când o echipă de cercetare din România participă la acest concurs, fiind şi singura din Europa Centrală şi de Est.

Dispozitivul inventat de târgovişteni în laboratorul UVT constă într-un microrobot ce a fost construit şi pilotat automat în câmp magnetic.

Roboţelul poate fi folosit în viitoarele aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

 

Sursa: www.adevarul.ro